2026 91. kitabı
Kapağındaki tüyün hafifliğine aldanmamak lazım. Çünkü Yenilenme oldukça ağır bir yük taşıyor. İlk sayfalarda bir öğretmenle öğrencisi arasındaki sohbeti okurken, arka kapağın da etkisiyle romanın başka bir yöne evrileceğini düşündüm; ama Greenwell tam o noktada okurun beklentisiyle oynamayı tercih ediyor. Hikâye açıldıkça aşkın, arzunun ve yalnızlığın etrafında dolaşan çok daha katmanlı bir metin çıkıyor karşımıza. Bir yanda protestolarla çalkalanan Sofya var. Meydanları dolduran kalabalıklar, değişim talebi, politik öfke… Diğer yanda ise kendilerini oldukları gibi yaşayabilmenin alanını bulamayan insanlar. Dışarıdaki sıkışmışlıkla içerideki sıkışmışlık birbirine karışıyor. Belki de bu yüzden kitabın asıl meselesi aşk değil; daha çok insanın kendisiyle kurduğu o zor ilişki: Sevilmek, anlaşılmak, ait olmak ve bütün bunların mümkün olup olmadığını sorgulamak. Kolay bir roman olduğunu söyleyemem. Yer yer sert, yer yer huzursuz edici; ama tam da bu nedenle uzun süre akıldan çıkmayacak gibi duruyor. Edebiyatın güvenli alanlarında dolaşmak yerine yeni kapılar aralamayı seven okurların çok ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Bir de hoş bir ayrıntı var: Böylesine özgürlük, kimlik ve kendini var etme meselelerinin etrafında dolaşan bir romanın Onur Ayı’nda yayımlanmış olması bana çok anlamlı geldi. Yenilenme’yi Sarp Kaya dilimize kazandırdı.
YenilenmeGarth Greenwell · Livera Yayınevi · 20261 okunma