·136 syf.····Okunma: 07 Haziran 2026 15:38 Toprak Ana, savaşın insanlar üzerindeki etkisini en etkileyici şekilde anlatan kitaplardan biridir. Romanın başkahramanı Tolgonay, hayatı boyunca yaşadığı acıları ve kayıpları Toprak Ana'ya anlatarak geçmişini hatırlar. Bu anlatım biçimi kitaba farklı ve duygusal bir hava katmaktadır.
Kitapta sadece savaşın kendisi değil, savaşın geride bıraktığı insanların hayatları da anlatılır. Erkeklerin cepheye gitmesiyle köyde kalan kadınlar, yaşlılar ve çocuklar büyük zorluklarla mücadele etmek zorunda kalır. Tolgonay da hem ailesini özler hem de yaşamını sürdürmeye çalışır. Bu yönüyle roman, savaşın görünmeyen yüzünü göstermektedir.
Bence kitabın en etkileyici yanı Tolgonay'ın güçlü karakteridir. Yaşadığı tüm acılara rağmen hayata tutunmaya çalışması ve umudunu tamamen kaybetmemesi okuyucuyu derinden etkiliyor. Ayrıca yazarın toprağı adeta canlı bir varlık gibi konuşturması, anlatımı daha anlamlı hale getiriyor.
Kitabı okurken bazı bölümlerde oldukça duygulandım. Özellikle savaşın insanların hayatında açtığı yaraları görmek beni düşündürdü. Roman, sadece bir ailenin hikâyesini anlatmıyor; aynı zamanda savaşın tüm insanlık üzerindeki etkilerini de gözler önüne seriyor.
Genel olarak Toprak Ana, beni en çok etkileyen kitaplardan biri oldu. Savaşın, sevginin, özlemin ve insanın hayata karşı verdiği mücadelenin anlatıldığı bu eser, okuduktan sonra uzun süre aklımda kaldı. Verdiği mesajlar ve duygusal anlatımı sayesinde unutulması zor bir kitap olduğunu düşünüyorum.