2026 155. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2026 14:38
"ATATÜRK" "Muhterem gençler, hayat mücadeleden ibarettir. Bundan dolayı hayatta yalnız iki şey vardır: Galip olmak, mağlup olmak. Size, Türk gençliğine terk ettiğimiz ve bıraktığımız vicdani emanet, yalnız ve daima galip olmaktır ve eminim daima galip olacaksınız." Çökmekte olan bir imparatorluğun küllerinden, yok olmaya mahkûm görünen bir milleti yeniden var eden büyük bir lider. 20. yüzyılın başlarında Anadolu... İşgal altında, yorgun, aç, yoksul ve umutsuz bir coğrafya. Kimileri teslim olmuş, kimileri kendi derdine düşmüş, kimileri ise kurtarıcıyı gökyüzünde aramaktadır. Mustafa Kemal, Samsun’a ayak basar. Bu adım, bir milletin yeniden ayağa kalkışının ilk adımıdır. Sadece bir asker değildi. O bir devlet kurucusu, bir inkılapçı, bir öğretmen, bir fikir işçisiydi. Onu diğer liderlerden ayıran şey, yalnızca savaş meydanlarındaki başarısı değil; bir milletin geleceğini planlarken gösterdiği ileri görüşlülüğüydü. Atatürk’ün en büyük savaşı, Sakarya’da veya Dumlupınar’da değil; harf inkılabıyla, üniversite reformuyla, hukuk devrimiyle verdiği savaştır. Çünkü biliyordu ki, bir milletin bağımsızlığı yalnızca süngüyle korunmaz; aynı zamanda fikirle, bilimle ve çağdaş değerlerle de beslenmelidir. O, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” derken, aslında bir milletin kurtuluş reçetesini yazıyordu. Karanlıkta boğulmak istenen bir halkı, aklın ve bilimin aydınlığına çıkarmayı hedefliyordu. Bu uğurda dostlarından ihanet gördü, gericiliğin rüzgarına kapılanlarla karşı karşıya geldi, yalnız bırakıldı. Ama yılmadı. Çünkü onun mücadelesi, bir makam ya da mevki mücadelesi değil; bir varoluş mücadelesiydi. Kimi çevreler, Atatürk’ün gericiliğe karşı verdiği mücadeleyi “dinsizlik” olarak nitelemiştir. Oysa yapılan, asırlar boyu halkı karanlıkta tutan vesayetçi zihniyete karşı verilen bir istiklal savaşıydı. Bu mücadele, saltanata karşı olduğu gibi hilafete karşı da olmayı gerektirmiştir. Ve bu uğurda ağır bedeller ödenmiştir. Sınır nedir? Haritada cetvelle çizilmiş bir çizgiden ibaret olduğunu sanılan yer mi? Sınır; bir milletin hafızası, güvenliği, egemenliği, bağımsızlığı ve geleceğidir. Bazı kitaplar yalnızca geçmişi anlatmaz; bugünü anlamaya, geleceği yorumlamaya da yardımcı olur. Yazar, bize bir devletin var olma mücadelesinin anatomisini sunuyor. Lozan Antlaşması çoğu zaman diplomatik bir zafer olarak anlatılır. Ancak bu eser, antlaşmanın çok ötesine bakmayı öğretiyor: Lozan’ın bir masa başı zaferi olmadığını; genç Cumhuriyet’in varlığını sürdürebilmesi için verilen çok yönlü mücadelenin temel taşlarından biri olduğunu ortaya koyuyor. Cumhuriyet’in kuruluşunu, iç isyanlar, dış müdahaleler ve parçalanma tehditleri üzerinden yeniden düşünmeye davet ediyor biz okuyucuları. Özellikle doğu ve güney sınırlarımızdaki kırılmaların bugün hâlâ nasıl yankı bulduğunu görmek ürpertici. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında yaşanan iç karışıklıkları okurken, meseleye yalnızca askerî veya siyasi açıdan değil, insani açıdan da bakıyoruz. Çünkü her isyanın, her çatışmanın ve her ayrışmanın arkasında yalnızca siyasi hesaplar yoktur. Parçalanan aileler, yarım kalan hayatlar, kaybedilen umutlar ve nesiller boyunca taşınan toplumsal travmalar var. Kitabın beni en çok etkileyen bölümü, Gazi’nin yurt gezileri ve halkla kurduğu doğrudan temastı. Diktatör gibi itibarsızlaştırılmaya çalışılan bir liderin, bizzat halkın arasına karışması, onların sorunlarını dinlemesi, çözüm üretmeye çalışması… Atatürk, her şeyi halkın desteğiyle başarmış bir liderdir. Cumhuriyet’i de inkılapları da halk için ve halkla birlikte yapmıştır. Ona yöneltilen “diktatör” suçlamaları, işte tam da bu noktada anlamsızlaşır. Mustafa Kemal Atatürk bu ülkeyi bize emanet ederken yalnızca bir toprak parçası bırakmadı. Uğruna fedakârlık yapılacak bir vatan, korunacak bir onur ve gelecek nesillere devredilecek bir sorumluluk bıraktı. Kitap, bu sorumluluğu hatırlatan nadir eserlerden biri. Her Türk gencine, her askere, her ferdin mutlaka okuması gereken. Bu topraklarda yaşamak, sadece burada nefes almak değil; burada kimlerin bedel ödediğini bilmektir. "Lozan, Cumhuriyet ve İsyan”, geçmişi anlamak isteyenler kadar, bugün yaşadığımız coğrafyanın gerçeklerini kavramak isteyen herkesin okuması gereken önemli bir eser. Çünkü tarih yalnızca geride kalan değildir; doğru okunmadığında tekrar karşımıza çıkabilecek bir hafızadır. Kitapla Kalın.
AtatürkCon Sinov · Masa Kitap · 202586 okunma