2026 32. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2026 17:14
Oliver Twist – Charles Dickens Oliver Twist, yıllardır adını duyduğum ama okuduktan sonra neden bu kadar önemli bir klasik olduğunu daha iyi anladığım kitaplardan biri oldu. İlk bakışta yetim bir çocuğun hikâyesi gibi görünse de aslında yoksulluk, sınıf ayrımı ve toplumun en savunmasız insanlara nasıl davrandığı üzerine oldukça sert bir eleştiri içeriyor. Oliver’ın yaşadıkları yer yer o kadar acımasız ki okurken insanın içi sıkılıyor. Daha çocuk yaşta sürekli kötü muamele görmesi, sömürülmesi ve yalnız bırakılması gerçekten üzücüydü. Ama buna rağmen karakterin saflığını ve iyi kalma çabasını koruması hikâyenin en etkileyici taraflarından biri. Kitapta en çok dikkatimi çeken şey, Dickens’ın dönemin İngiltere’sindeki sosyal adaletsizlikleri ne kadar açık göstermesi oldu. Yetimhaneler, yoksulların yaşam koşulları ve suç dünyası oldukça gerçekçi anlatılmış. Özellikle bazı karakterler sadece birer kişi gibi değil, dönemin sorunlarının sembolü gibi duruyor. Fagin, Bill Sikes ve Nancy gibi karakterler de hikâyeye büyük bir derinlik katıyor. Özellikle Nancy karakteri beni oldukça etkiledi. Kusurlu bir hayatın içinde sıkışmış olmasına rağmen vicdanını tamamen kaybetmemiş olması, kitabın en insani taraflarından biriydi. Bununla birlikte bazı bölümlerde olayların fazla tesadüflerle ilerlediğini düşündüm. Günümüz okuru için yer yer uzun ve detaylı gelebilecek kısımlar da var. Ancak kitabın yazıldığı dönemi düşününce bunlar beni çok rahatsız etmedi. Oliver Twist, bana bir toplumun en çok da çocuklarına nasıl davrandığıyla değerlendirilebileceğini düşündürdü. Dickens’ın anlattığı dünya karanlık olsa da içinde insanlığını kaybetmemiş karakterler de var. Bu yüzden kitap sadece hüzünlü değil, aynı zamanda umutlu bir hikâye de anlatıyor. Bitirdiğimde aklımda Oliver’dan çok, onun gibi görünmez bırakılan insanlar kaldı. Aradan geçen bunca yıla rağmen hâlâ güncelliğini koruyabilen bir klasik olduğunu düşünüyorum.
Oliver TwistCharles Dickens · Can Yayınları · 201819,9bin okunma