2026 63. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 00:10
Arthur Schnitzler 'in Ölmek adlı kısa romanı, hayatta çok az zamanı kaldığını öğrenen Felix ile sevgilisi Marie'nin ilişkisi üzerinden ilerliyor. Ölümün yaklaşmasıyla Felix'in korkuları, kıskançlıkları ve bencilliği giderek görünür hâle gelirken Marie ise sevgi, sadakat ve kendi hayatını yaşama isteği arasında sıkışıp kalıyor. Kısacık bir kitap olmasına rağmen insan psikolojisini oldukça derine işliyor. Kitabı okurken asıl meselenin ölümden çok, ölüm karşısında insanların nasıl değiştiği olduğunu düşündüm. Marie'nin daha başlangıçta Felix'e söylediği sensiz yaşayamam, sen olmazsan bende ölürüm laflarını, Felix'in bir yerden sonra hakkı gibi görmesi ve Marie'nin ölümde onu yalnız bırakmasını istememesi büyük bir bencillik örneği benim için. Felix'in Marie'den kendisiyle birlikte "ölmesini" istemesi fiziksel bir ölümden ziyade, onun hayatına devam etmesini kabullenememesi olarak da görülebilir. Yazar, sevgi ile sahiplenme arasındaki ince çizgiyi oldukça rahatsız edici ama etkileyici bir şekilde gösteriyor. Yazarın psikolojiye olan ilgisi metne de yansımış. Hatta Schnitzler'in yaşadığı dönemde Freud ile fikir benzerlikleri taşımış ve bu durum metinde görülmekte. Bu nedenle karakterlerin iç dünyası ve bilinçaltı çatışmaları hikâyenin önüne geçiyor. Kısacık, hemen okunabilecek bir kitap olmasına rağmen uzun süre düşündüren eserlerden biri. Özellikle aşk, ölüm korkusu ve insanın bencilliği üzerine kafa yormayı sevenlere tavsiye ederim.
ÖlmekArthur Schnitzler · Dedalus Kitap · 2013655 okunma