Puan vermedi·98 syf.····Okunma: 07 Haziran 2026 18:54 Selam. Bu ayın ilk okuduğum kitabı Thomas Bernhard'dan “Beton” adlı kısa romanı oldu.
Otobiyografik özelliğe sahip eserde bir olay bağlamı olmadan daha çok düşünceler ve anılar üzerinden ilerler. Yazar kendi akciger hastalığını baş karakteri Rudolf'a da aksettirmiştir.
Akciğer hastalığı ile boğuşan Rudolf, Alman müzisyen, bestekâr “Felix Mendelssohn Bartholdy” hakkındaki çalışmasına bir türlü başlayamaması canını sıkar. Buna sebeb olarak da ablasını sorumlu tutar. Onun varlığı ve serzenişleri Rudolf'u çelişkili davranışlara ve durumlara doğru anksiyeteye iter. Ablasının katı ve alaycı tutumu aksi bir tepki vermesine sebep olurken yine de her defasında söylediklerine hak vermesiyle sonuçlanır.
O ablasını bir taraftan günah keçisi bellerken diğer taraftan söylemlerinin çekiciliğini ve haklılığını da kabul etmesine neden olur.
İnsan ilişkilerinin çelişkilerine ve çıkarlarına, içsel çöküş ve çıkmazları ile yoğun bir anlatımla karşılaşırız.
#kitapalıntıları
&Doğal olarak çok azın talep edileceği yerden biz daima her şeyi talep ediyoruz, bizi umutsuzluğa düşürüyor bu durum. Biz bu insanı tepelerde görmek istiyoruz, ama o daha aşağılardayken başarısızlığa uğruyor, gerçekten de her şeyi elde etmek istiyoruz ve gerçekten de hiçbir şey elde edemiyoruz. Doğal olarak da bizzat kendimizden yüksek ve en yüksek taleplerde bulunuyor ve bu arada yüksek ve en yüksek talepler için yaratılmamış insan doğasının tümünü bir yana bırakıyoruz. Dünya aklı, insani olanı gözünde büyütüyor. Çıtayı olması gerekenden birkaç yüz kat daha yükseğe koyduğumuz için zaten hep başarısız oluyoruz.
&Her türlü önlemi alırız, ama yaşam için değil, ölmek için.