2026 59. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 19:45
Reşat Nuri Güntekin'in Acımak romanı, ilk bakışta merhamet üzerine yazılmış gibi görünse de aslında önyargılarımızın hayatımızı nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. Romanın merkezindeki Zehra karakteri, babasına duyduğu öfke nedeniyle yıllarca gerçekleri görememiş bir insan. Hikâye ilerledikçe okur da Zehra ile birlikte bildiği doğruları sorgulamaya başlıyor. Romanın en güçlü yanı, büyük olaylardan çok insan psikolojisine odaklanması. Zehra'nın babası hakkındaki düşüncelerinin değişimi oldukça etkileyici işlenmiş. Günümüzde bile insanların tek taraflı anlatılan hikâyelerle birbirlerini yargıladığını düşünürsek, romanın verdiği mesajın hâlâ güncelliğini koruduğunu söylemek mümkün. Dil olarak oldukça sade ve akıcı. Reşat Nuri'nin birçok eserinde olduğu gibi karakterlerin duyguları ön planda ve bu da kitabın kolay okunmasını sağlıyor. Bugünün romanlarıyla kıyaslandığında yer yer didaktik bulunabilir; ancak dönemi ve vermek istediği mesaj düşünüldüğünde bu durum rahatsız edici olmuyor. Benim için Acımak, merhametten çok empati üzerine bir romandı. Bir insanın hikâyesini tam olarak bilmeden ona hüküm vermenin ne kadar kolay, fakat ne kadar yanlış olduğunu hatırlatan kısa ama etkili bir eser.
AcımakReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 202151,5bin okunma