2026 20. kitabı
Herkese merhaba, bugün Pedro Sımón’un Nankörler kitabı ile geldim. Kitabımız 1970‘ler İspanya’sının tozlu köy yollarında büyüyen David’in yani Curro’nun hayat hikayesini anlatıyor. Hikaye David‘in öğretmen olan annesinin tayini ile başka bir yere taşınması ile başlıyor. David, yarım kalmış aile sıcaklığı, uzak bir baba ve sevgisini gösteremeyen bir annenin gölgesinde büyümek zorunda kalıyor. O sırada hayatına okuma yazma bilmeyen Emerita giriyor ve Emerita, David’in hayatındaki en şefkatli insan oluyor. Hatta şefkatin karşılığı oluyor. Onun varlığı, David’in sahip olduğu en unutulmaz şey oluyor. Emerita david için ikinci bir anne oluyor ve ona sevgiyi, sabretmeyi öğretiyor. Sevgi her zaman dille söylenmez. Sevdiğini insan bazen bir bakışla, bir dokunuşla ya da karşısındakini düşünmekle anlatabilir. Emerita’nın sevgisi böyle bir sevgiydi. Kitabın adının “Nankörler” olmasının sebebi ise çocukken bizi büyüten ve bizleri bugünlerimize kazandıran insanları büyüdükten sonra arkamızda bırakmamız. Bu kitap yalnızca bir çocukluk hikayesi değil; bizi bugünlere getiren insanlara karşı bir özür yazısı. Çünkü bu konuda gerçekten nankörlük ediyoruz. Yazarın dili o kadar sadeydi ki su gibi okundu ve hemen bitti. Karakterlerin sessiz çığlıklarını bile duyabiliyor ve onları hissedebiliyorsunuz. Bitirdiğinizde bir noktada birine nankörlük ettiğinizi fark ediyorsunuz. Ruhunuza dokunacak, kendinizden bir parça bulabileceğiniz bir kitap. Mutlaka okuyun ve nankörlük ettiğiniz herkesten geç olmadan özür dileyin.
NankörlerPedro Simón · İnkılâp Kitabevi · 202613 okunma