2022 98. kitabı
Maksim Gorki’nin “Çocukluğum”u (Детство / Detstvo, 1913-1914) bir otobiyografik üçlemenin (Çocukluğum – Ekmeğimi Kazanırken – Benim Üniversitelerim) ilk kitabıdır ve yazarın başyapıtlarından biri kabul edilir. Gorki (asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov), bu eserde kendi çocukluk yıllarını (yaklaşık 1870’ler) anlatır. Kitap, gerçekçi bir üslupla Rus toplumunun alt tabakalarını, yoksulluğu, şiddeti ve insan ilişkilerini derinlemesine inceler. Kitap, küçük Aleksey’in (Gorki’nin kendisi) babasının kolera nedeniyle ölümüyle başlar. Annesi Varvara ile dedesinin Nizhny Novgorod’daki boyahanesine (ev-cum-işyeri) taşınırlar. Hikâye, Aleksey’in dedesinin evindeki zorlu yıllarını, annesinin ölümüyle son bulur. 11-12 yaşlarında “dünyaya” atılır. Anlatım, çocuğun gözünden ilerler ama yetişkin Gorki’nin olgun yorumlarıyla zenginleşir. Önemli Karakterler Aleksey (Alyoşa): Meraklı, gözlemci, dayak yiyen ama ruhen dirençli çocuk. Hikâyenin merkezinde. Babaanne (Akulina): Kitabın en sevilen karakteri. Okuması yazması olmayan ama masal anlatan, sevgi dolu, iyimser, “melek” gibi bir kadın. Aleksey’e en büyük desteği verir. Dede (Vasili Kashirin): Eski bir serf, sert, cimri, dindar ama zalim. Aileyi demir yumrukla yönetir, torununu sık sık döver. Yine de karmaşık bir karakterdir; geçmişte daha iyi biri olduğu ima edilir. Anne (Varvara): Güzel ama mutsuz, sık sık hastalanır ve yok gibidir. Ailedeki miras kavgaları onu ezer. Diğerleri: Amcalar (Mihail ve Yakov), kuzenler, hizmetçiler ve evdeki çeşitli “garip” tipler. Her biri Rus alt sınıfının farklı yüzlerini temsil eder. Ana Temalar Yoksulluk ve Şiddet: Evde sürekli kavga, dayak, miras kavgaları, alkolizm hâkim. Gorki, 19. yüzyıl sonu Rusyası’nın “dar, boğucu çevresini” gerçekçi bir biçimde resmeder. Acı ve sefalet “normal” hâle gelmiştir. İyilik ve İnsanlık: Tüm bu barbarlığa rağmen insan ruhundaki iyilik (özellikle babaanneden gelen sevgi, masallar, doğa güzellikleri) filizlenir. Gorki, “hayvanî çöplükten” insanlığın yaratıcı gücünün nasıl yükseldiğini gösterir. Büyüme ve Kendini Eğitme: Çocuk, acı tecrübelerle olgunlaşır. Kitap, formal eğitimin yokluğunda hayatın kendisiyle nasıl “üniversite” olduğunu önceler. Rus Ruhu ve Toplumsal Eleştiri: Rus halkının acıya dayanma, acıyı oyuna çevirme eğilimi, dindarlık ile zalimlik arasındaki çelişki, sınıf farkları ve aile yapısının çöküşü güçlü şekilde işlenir. Sosyalist gerçekçiliğin öncüsü Gorki, devrim öncesi toplumun eleştirisini yapar ama umudu da korur. Edebi Özellikler ve Üslup Otobiyografik Gerçekçilik: Olaylar gerçek hayattan alınmıştır ama edebi bir kurguyla sunulur. Detaylı betimlemeler (doğa, ev içi, kokular, sesler) çok güçlüdür. Çocuğun Bakış Açısı: Masumiyet ile yetişkin gerçekçiliğinin karışımı. Okuyucu hem çocuğun şaşkınlığını hem de yazarın ironik/eleştirel yorumlarını hisseder. Portreleme: Karakterler vignette’ler (kısa, canlı portreler) halinde verilir. Herkes hem iyi hem kötü yanlarıyla insanidir; nefret edilecek kadar tek boyutlu değildir. “Çocukluğum”, sadece bir otobiyografi değil, aynı zamanda 19. yüzyıl Rusya’sının alt sınıflarının epik bir resmidir. Gorki, kendi acılarını anlatırken “ortalama Rus’un” yaşadığı ortamı belgeler. Kitap, okuru hem duygusal olarak etkiler hem de toplumsal bilinç uyandırır. Birçok eleştirmen onu Gorki’nin en iyi eseri sayar.
ÇocukluğumMaksim Gorki · İş Bankası Kültür Yayınları · 201419,6bin okunma