Bye Bye Türkçe
2026 4. kitabı
Oktay Sinanoğlu’nun Bye Bye Türkçe kitabı, benim için yalnızca bir dil savunusu değil, aynı zamanda bir kimlik ve adalet çağrısıdır. Kitabı okurken, Türkçenin yavaş yavaş yabancı kelimelerle kuşatılıp kendi özünden uzaklaştırılmasına karşı duyulan derin bir kaygıyı hissediyorsunuz. Fakat bu kaygının içinde karamsarlık değil, tam tersine güçlü bir umut var: Türkçeyi yeniden saflaştırmak, genç kuşaklara dilin güzelliğini ve gücünü hatırlatmak. Sinanoğlu’nun kalemi, bir bilim insanının titizliğiyle dilin kaybolma sürecini örneklerle açıklarken, aynı zamanda bir gönül insanının coşkusuyla Türkçeye sahip çıkma çağrısı yapıyor. Benim için bu kitap, dilin korunmasının bir adalet meselesi olduğunu hatırlatıyor. Çünkü dilini kaybeden toplum, kendi kimliğini ve haklarını da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalır. “Bye Bye Türkçe” başlığı, bir dilin vedası gibi sarsıcı bir metaforla okuyucuyu düşündürüyor; fakat satır aralarında dilin yeniden dirilişine dair ışık saçan bir düş incisi gizleniyor. Sinanoğlu, Türkçeyi yalnızca bir iletişim aracı olarak değil, kültürler arasında köprü kuran bir değer olarak görüyor. Bu bakış açısı, bana dilin evrensel bir ışık taşıyıcısı olduğunu hissettirdi. Kitabı bitirdiğimde zihnimde kalan en güçlü duygu, Türkçeyi korumanın bir görev değil, bir sevda olduğuydu. Sinanoğlu’nun çağrısı, bana kendi yazarlık yolculuğumda da dilin adaletle, kimlikle ve inançla nasıl iç içe olduğunu hatırlattı. Bye Bye Türkçe, sıradan bir dil savunusu değil; geleceğe dair bir vizyon, bir kimlik manifestosu ve aynı zamanda bir umut kitabı. Bu yüzden benim için eşsiz bir eser olarak kalıyor. 1000Kitap ALİ YARDİBİ Bye Bye Türkçe Oktay Sinanoğlu
Düşünce
Bye Bye TürkçeOktay Sinanoğlu · Alfa Yayınları · 20105,7bin okunma