·352 syf.····Okunma: 09 Haziran 2026 20:07 George Orwell’in 1984 adlı eseri, beni en çok düşündüren kitaplardan biri oldu. Kitap ilk başta sadece baskıcı bir yönetim ve karanlık bir gelecek anlatıyor gibi görünse de ilerledikçe aslında insanın özgürlüğünü, düşüncelerini ve kendi benliğini kaybetmesini anlatan çok daha derin bir eser olduğunu fark ettim.
Kitapta anlatılan toplumda insanlar sürekli izleniyor, ne yapacakları hatta ne düşünecekleri bile kontrol edilmeye çalışılıyor. Beni en çok etkileyen noktalardan biri, insanların sadece davranışlarının değil, düşüncelerinin bile yönetilmek istenmesiydi. Çünkü bir insanın kendi düşüncelerine bile sahip çıkamaması, özgürlüğün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Winston karakteri bana göre kitabın en dikkat çekici taraflarından biriydi. Onun içinde bulunduğu düzene karşı hissettiği sorgulama ve gerçeği arama isteği, insanın baskı altında bile kendi doğrularını bulmaya çalışabileceğini gösteriyor. Winston’un yaşadığı korku, yalnızlık ve iç çatışmalar kitabı daha gerçekçi ve etkileyici hâle getirdi.
Kitapta beni en çok düşündüren konulardan biri de Parti’nin kullandığı “Savaş barıştır, özgürlük köleliktir, cahillik güçtür.” sözleriydi. İlk bakışta anlamsız ve çelişkili görünen bu sözler aslında Parti’nin insanları nasıl kontrol ettiğini gösteriyor. Parti sadece insanların davranışlarını değil, düşünme biçimlerini ve gerçek algılarını da değiştirmeye çalışıyor. Özellikle geçmişin değiştirilmesi ve insanların buna inandırılması, gerçeğin nasıl kontrol edilebileceğini gösteriyor. Bu bölüm bana, insanların sorgulamayı bıraktığında doğru ile yanlış arasındaki ayrımı kaybetmesinin ne kadar tehlikeli olabileceğini düşündürdü.
Kitapta geçmişin sürekli değiştirilmesi de oldukça dikkat çekiciydi. Çünkü geçmişi kontrol edenlerin aslında insanların bugününü ve geleceğini de kontrol edebileceği düşüncesi çok etkileyiciydi. Gerçeğin bile değiştirilebilir bir şey gibi gösterilmesi, insanın kendi hafızasına ve düşüncelerine sahip çıkmasının önemini anlatıyor.
1984 bazı bölümlerinde ağır ilerleyen ve düşündüren bir kitap olsa da okudukça insanı içine çeken bir eser. Sadece bir bilim kurgu romanı değil; aynı zamanda psikolojik ve felsefi yönü güçlü bir kitap. Okurken insanın özgürlük, toplum baskısı ve kendi düşüncelerinin değeri üzerine düşünmesini sağlıyor.
Genel olarak kitabı beğendim. Yer yer okumakta zorlandığım bölümler olsa da merakımı kaybetmeden okumaya devam ettim. Çünkü kitap sadece bir hikâye anlatmıyor, aynı zamanda okuyucuya birçok soru sorduruyor. 1984, insanın özgürlüğünün ve kendi düşüncelerinin değerini anlaması açısından okunması gereken, akılda kalan ve uzun süre düşündüren bir eser.