2026 44. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2026 16:50
“Ataerkil toplum kavramları size şekil verip, sizi programladığından, sizin için en iyi olanın en iyi farkına varamayan olursunuz anca. Felakete sürüklenmekte olduğunun bile farkına varamayan budala bir genç kız olursunuz.” Kitabın konusuna geçmeden önce değinmek istediğim bir nokta var. Bu eser, bir dönem ülkemizde "müstehcenlik" gerekçesiyle toplatılmış, ardından kitabın çevirmeni hakkında soruşturma açılarak gözaltı kararı verilmişti. Açıkçası bu haberi gördüğümde çok da şaşırmadım. Çünkü kitap yalnızca rahatsız edici sahneler içeren bir yeraltı edebiyatı örneği değil; aynı zamanda ataerkil düzeni, cinsiyetçi normları ve toplumun kadın bedeni üzerindeki tahakkümünü sert bir şekilde eleştiren bir metin. Bu nedenle kitabın yarattığı tartışmaların, içerdiği sahnelerden çok ortaya koyduğu eleştirilerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki kadın-erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet meselelerinde hâlâ ciddi sorunlar yaşayan toplumlarda bu tür eserler çoğu zaman edebi yönleriyle değil, yarattıkları rahatsızlık üzerinden değerlendiriliyor. Yeraltı edebiyatı diye bir tür olmasaydı, bu kitap o türü tek başına yaratabilirdi. Okurken inanılmaz derecede rahatsız oldum; yeraltı edebiyatının o kirli, bunaltıcı ve insanın içine işleyen atmosferini iliklerime kadar hissettim. Hatta bir noktada kitaba ara vermek zorunda kaldım. Uzun uzun nefes alıp kendimi toparlamaya çalıştım. Şu ana kadar okuduğum en rahatsız edici kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun da ötesine geçen bir kitap okur muyum, açıkçası emin değilim. Chuck Palahniuk, Ölüm Pornosu'nda yeraltı edebiyatının en sert ve en sarsıcı tonlarından birini kullanıyor. Toplumsal normları ve tabuları acımasızca parçalayarak özellikle ataerkil düzeni hedef alıyor. Erkek egemenliğinin kadın bedeni üzerindeki tahakkümünü, toplumun kadınlara biçtiği rolleri ve bunun yarattığı çürümüşlüğü öylesine rahatsız edici bir dille anlatıyor ki, okur olarak zaman zaman insanlıktan utanıyorsunuz. Romanın merkezinde, yetişkin film sektörünün efsane isimlerinden Cassie Wright yer alıyor. Cassie, bir gün içerisinde 600 erkekle birlikte olarak bir rekora imza atmaya hazırlanırken aslında kendi ölümünü de planlamaktadır. Ancak kitabın asıl meselesi bu şok edici olayın çok ötesindedir. Yıllar önce doğurduğu çocuğunu evlatlık vermiş olan Cassie'nin amacı, bu gösteri sayesinde büyük bir servet kazanmak ve öldükten sonra geride bıraktığı çocuğuna bir miras bırakmaktır. Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri de karakterlerin isimlerle değil numaralarla anılmasıdır. 72 numara, 600 numara gibi ifadelerle karşılaşırız. Bu tercih, insanların bireyselliğini silerek onları birer nesneye dönüştüren sistemin karanlık yüzünü daha da görünür kılar. Ölüm Pornosu yalnızca ataerkil toplumun ne kadar çürümüş ve zehirli olabileceğini göstermekle kalmıyor; aynı zamanda kapitalizmin kadın bedeni ve güzellik algısı üzerinden nasıl bir sömürü düzeni kurduğunu da gözler önüne seriyor. Sert, mide bulandırıcı ve yer yer dayanması zor bir okuma deneyimi sunuyor. Bu nedenle kitabı herkese tavsiye edemem. Gerçekten rahatsız edici bir eser ve her okurun kaldırabileceği türden değil. Ancak yeraltı edebiyatının sınırlarını görmek isteyen, karanlık ve sarsıcı metinlerden çekinmeyen okurlar için oldukça çarpıcı bir deneyim olabilir.
Ölüm PornosuChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 20214,072 okunma