Selamlar. Çağdaş yazarlarımızdan çok fazla okumasam da Hikmet Hükümenoğlu ile tanışmayı o kadar çok istedim ki kitapları oldukça seviliyor çünkü. Kalemi ile iyi ki tanıştığım dediğim yazarlar listesine girdi bile. Kitaplarını gözüm kapalı okurum.
Harika Bir Hayat, adı gibi kendi de öyle olan Harika'nın yaşam öyküsünü anlatıyor. Bu yaşam öyküsünün bir sonu var mı bunu bilemiyoruz. Çünkü kitap da gerçekler ve kurgular iç içe geçmiş durumda. 1919'da başlayan bu hayat hikayesine neler neler sığdırmıyoruz ki. Harika'nın nasıl bir aileye doğduğunu, abisiyle olan ilişkisini, arkadaşlıklarını, aşkını, ilişkilerini, olağanüstü bazı yeteneklerini, şairliğini, oyunculuğunu okuyoruz. Okurken onu tanıyanlardan bilgiler alıyor, dönemin toplumsal olaylarını bazen kurguyla bazense belgelerle görüyoruz. Bunun sonucunda fazlasıyla emek verilmiş bir biyografi okumuş oluyoruz.
Erkek bir yazarın bir kadın profilini başarılı bir şekilde işlemesini çok seviyorum. Bunu Hükümenoğlu da gayet başarmış. Violetta kitabını okurken de, Harika Bir Hayat'ı okurken de şunu çok sevdim: Evet bir kişiyi okuyoruz ama arka perde de çoğu toplumsal olaylara şahit oluyoruz. Bu kitapta da iki savaş arasındaki tüm gelişmelere, değişimlere, toplumsal hareketliliklere, fikir ayrılıklarına, görüşlere, siyasete ve daha birçok olaya değinilmişti. Sağ-sol ilişkilerini, döneme damgasını vuran şair ve yazarları, yine siyasetçileri kitabında işlemiş bir yazar. Bunlara tanıklık etmek güzeldi.
Bir kitap bitirdiğinizde dolu dolu bir şeyler okumuş, yoğun bir dünyanın içinden çıkmış gibi hissedersiniz ya bu kitap da öyle. Özellikle dönem kitaplarını sevenler mutlaka şans versin bence. Dönem içerisinde bir kadının gelişimini okumak gayet keyifliydi. Tanışmayanlar için kalpten öneriyorum.