2026 7. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2026 18:11
Kirke, okuduğum birçok mitoloji uyarlamasından farklı olarak, tanrıları ve kahramanları değil, onların gölgesinde kalmış bir karakteri merkeze alıyor. Kitap boyunca Kirke’nin yalnızlığına, dışlanmışlığına, korkularına ve zamanla kendi gücünü keşfetmesine tanıklık ediyoruz. Bu yönüyle eser, sadece bir mitoloji anlatısı olmaktan çıkıp insanın kendini tanıma ve kabul etme mücadelesine dönüşüyor. Madeline Miller’ın akıcı dili sayesinde antik dünyanın büyülü atmosferi son derece canlı bir şekilde hissediliyor. Ancak beni en çok etkileyen şey, Kirke’nin zaman içinde geçirdiği değişimdi. Başlangıçta aidiyet arayan ve başkalarının gözünde değer kazanmaya çalışan bir karakterken, zamanla kendi kimliğini inşa eden güçlü bir bireye dönüşüyor. Bu dönüşüm, kitabın en etkileyici yönlerinden biri. Kirke’yi okurken güç, özgürlük, sevgi, yalnızlık ve insan olmanın anlamı üzerine sık sık düşünme fırsatı buldum. Mitolojik bir hikâye anlatmasına rağmen günümüz insanının duygularına ve iç çatışmalarına da dokunabilen bir eser. Kitabı bitirdiğimde aklımda sadece bir karakterin hikâyesi değil, kendini bulmaya çalışan bir ruhun uzun yolculuğu kaldı. Bu nedenle Kirke, benim için sadece keyifle okunmuş bir roman değil, aynı zamanda insan doğasına dair güçlü bir anlatı olarak hafızamda yer etti.
Ben, KirkeMadeline Miller · İthaki Yayınları · 202444,2bin okunma