···Okunma: 13 Haziran 2026 20:21 "Bazı yerler vardır, insan daha ilk adımını attığında eve gelmiş gibi hisseder."
Merhabalar canlarım
Ben geldim ve bugün sizlere sonbaharın tüm güzelliğini, kahve kokusunu ve küçük kasaba sıcaklığını sayfalarına sığdırmış o kitapla geldim. Laurie Gilmore'dan Pumpkin Spice Kafe ile sizlerleyim.
Jeanie Ellis, Boston'da yaşayan ve yıllardır aynı düzen içerisinde sıkışıp kalmış bir yönetici asistanıdır. Sürekli başkalarının hayatını kolaylaştırırken kendi hayallerini erteleyen Jeanie, teyzesi Dot'un vefatının ardından Dream Harbor kasabasındaki Pumpkin Spice Kafe'yi miras alır. Hayatında ilk kez kendisi için bir karar veren Jeanie her şeyi geride bırakarak bu küçük kasabaya taşınır ve yeni bir başlangıç yapmaya çalışır.
Logan Anders ise Dream Harbor'ın sessiz, huysuz ve insanlarla arasına mesafe koyan çiftçisidir. Geçmişinde yaşadığı olaylar nedeniyle insanlara güvenmekte zorlanan Logan, mümkün olduğunca kendi hâlinde yaşamayı tercih etmektedir. Ancak Jeanie'nin kasabaya gelişiyle birlikte kurduğu düzen yavaş yavaş değişmeye başlar.
Öncelikle kitabın en sevdiğim yanı kesinlikle atmosferi oldu. Yazar öyle güzel bir kasaba yaratmış ki okurken kendimi Dream Harbor'ın sokaklarında yürüyormuş gibi hissettim. Sonbahar yaprakları, sıcak kahveler, kasabanın küçük dükkânları, insanların birbirini tanıması ve o samimi ortam beni kitabın içine çok kolay çekti. (Kitabı okurken sürekli battaniyeye sarılıp yağmurlu bir günde kahve içme isteği geldi. )
Kasaba halkını da çok sevdim. Hazel, Annie, Noah ve diğer yan karakterlerin hikâyeye kattığı sıcaklık bence kitabın en güçlü yanlarından biriydi. Sadece ana karakterleri değil kasabada yaşayan herkesi tanıyor gibi hissettim. (Bazı yan karakterlerin hikâyelerini daha fazla okumayı isterdim açıkçası. )
Jeanie karakterini okumaktan oldukça keyif aldım. Sürekli başkalarının beklentilerine göre yaşayan bir kadının sonunda kendi hayatının kontrolünü eline almasını görmek güzeldi. Yeni bir şehir, yeni insanlar ve tamamen yeni bir hayat kurmaya çalışırken yaşadığı korkular oldukça gerçekçiydi. (Kendimi birçok noktada Jeanie'ye yakın hissettim çünkü bazen insan gerçekten sıfırdan başlamak istiyor. )
Logan ise ilk başlarda beni biraz zorlayan karakterlerden biri oldu. Sürekli mesafeli davranması, duygularını saklaması ve insanları kendinden uzaklaştırması zaman zaman sinirimi bozdu. (Bazı bölümlerde "Yeter artık Logan, bir şey hissediyorsan söyle!" diye söylendiğim doğrudur. )
Kitaptaki romantizm yavaş ilerleyen bir romantizm. Bir anda büyük aşk yaşanmıyor. Karakterler birbirlerini tanıyor, güvenmeyi öğreniyor ve zamanla yakınlaşıyorlar. Bu durum benim hoşuma gitti çünkü ilişki daha gerçekçi hissettirdi. Aralarındaki çekim ve diyaloglar oldukça keyifliydi. Özellikle birlikte geçirdikleri sahneleri severek okudum. (İtiraf ediyorum bazı sahnelerde yüzümde istemsiz bir gülümseme oluştu. )
Kitapta sevdiğim bir diğer nokta da Jeanie'nin kendini keşfetme yolculuğuydu. Hikâye sadece bir aşk hikâyesinden ibaret değildi. Aynı zamanda bir kadının kendi hayatını yeniden kurma, korkularıyla yüzleşme ve mutlu olmayı öğrenme hikâyesiydi. Bu detay kitabı benim gözümde daha değerli hale getirdi.
Gelelim sevmediğim noktalara...
Öncelikle bazı olaylar oldukça tahmin edilebilirdi. Hikâyenin belirli noktalarında ne olacağını önceden tahmin etmek zor olmadı. Ayrıca Logan'ın bazı konularda gereğinden fazla inatçı davranması beni zaman zaman yordu. Geçmişine sürekli takılı kalması ve bazı şeyleri uzatması hikâyenin temposunu yer yer düşürdü. (Tamam canım üzülmüşsün ama biraz da önüne bak artık dedim birkaç kez. )
Bunun dışında kitabın sonlarına doğru bazı olayların biraz daha detaylı işlenmesini isterdim. Özellikle bazı yan karakterlerle ilgili gelişmeler bana biraz hızlı geçmiş gibi geldi.
Ama genel olarak baktığımda Pumpkin Spice Kafe bana tam olarak vaat ettiği şeyi verdi. Sıcacık bir atmosfer, tatlı bir aşk hikâyesi, unutulmayacak bir kasaba ve keyifli karakterler...
Eğer siz de küçük kasaba hikâyelerini, sonbahar temalı kitapları, yavaş ilerleyen romantizmi ve karakter gelişimini seviyorsanız bu kitaba mutlaka bir şans vermelisiniz. Özellikle sonbahar aylarında okunursa etkisinin iki kat artacağını düşünüyorum.
(Ben kitabı kapattığımda Dream Harbor'dan ayrılmış gibi hissettim. Karakterlere, kasabaya ve o sıcak atmosfere veda etmek istemedim. Sanırım bu kitabın bende bıraktığı en güzel his de buydu. )
Kitaplarla ve sevgiyle kalın canlarım.