Çizgili Pijamalı Çocuk
2026 8. kitabı
Kitap, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanya'sında babasının tayini çıkmasıyla Berlin'deki konforlu hayatından ayrılıp "Auschwitz" toplama kampının yakınlarına taşınmak zorunda kalan 9 yaşındaki Alman çocuk Bruno'nun hikayesini anlatıyor. Yeni evinde çok yalnız kalan Bruno, çevreyi keşfe çıktığı bir gün, evlerinin arkasındaki devasa tel örgülerin ardında yaşayan ve sürekli "çizgili pijama" giyen Yahudi bir çocuk olan Shmuel ile tanışıyor. Kitap, savaşın gölgesinde, ideolojilerden ve insanları birbirinden ayıran acımasız ırkçılıktan tamamen habersiz iki çocuğun tel örgüler arasında yeşeren masum dostluğunu konu alıyor. Hikayeyi ana karakterimiz Bruno’nun o tertemiz ve masum bakış açısıyla okuyoruz. Fakat bu masumiyet, arkada dönen olayları, ırkçılığı ve toplama kampı gerçeğini ondan çok daha önce fark etmemizi sağlıyor. Anlatım oldukça akıcıydı. Arka planda işlenen o körü körüne inanılmış ırkçılık, insanların sırf kimliklerinden ötürü tel örgülerin ardına hapsedilmesi ve bir çocuğun bu nefrete anlam veremeyişi başarılı işlenmiş.
Çizgili Pijamalı ÇocukJohn Boyne · Tudem Yayınları · 202150,6bin okunma