2026 4. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2026 19:20
Hayvan Çiftliği, bana en çok gücün nasıl yozlaştırdığını ve insanların uğruna savaştıkları değerlere nasıl ihanet edebildiğini hissettirdi. Başlangıçta eşitlik, özgürlük ve daha iyi bir yaşam hayaliyle yola çıkan hayvanların, gücü ele geçirdikten sonra zamanla eski düzenin bir kopyasına dönüşmeleri oldukça çarpıcıydı. Hatta bazı noktalarda eskisinden bile daha acımasız hale geldiler. Kitap boyunca en dikkatimi çeken unsur koyunlardı. Ne olup bittiğini anlamaya çalışmadan, kendilerine söylenenleri tekrar etmeleri; sorgulamayan, araştırmayan ve kalabalığın peşinden gitmeyi tercih eden insanların güçlü bir yansıması gibiydi. Orwell, toplumların yalnızca zalim yöneticiler yüzünden değil, sorgulamaktan vazgeçen insanlar yüzünden de kötüye gidebildiğini gösteriyor. Kitabın sonunda domuzlarla insanların birbirinden ayırt edilememesi ise tüm hikâyenin özeti gibiydi. Bir zamanlar karşı çıktıkları düzenin kendisine dönüşmüşlerdi. Devrimlerin, ideallerin ve güzel sloganların tek başına hiçbir anlam taşımadığını; denetlenmeyen gücün eninde sonunda yeni bir baskı düzeni yarattığını anlatan oldukça sert bir finaldi. Kısa olmasına rağmen verdiği mesajlar ağır olan, yalnızca bir çiftlik hikâyesi değil; iktidar, propaganda ve kitle psikolojisi üzerine yapılmış güçlü bir eleştiri. Aradan onlarca yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ güncelliğini koruması da kitabın en etkileyici taraflarından biri.
Duygu ve Düşünce
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,3bin okunma