Melda Özverim in Mustafa Kemal ve Corinne Lütfü adlı kitabını ilk okumamın üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra 17 nisan 2023te bu kitabı tekrar okudum.. kitabı tekrar okumam sonrası bu kitap özelinde buraya inceleme yazacaktım, farklı sebeplerden yazamadım..
kitap özelinde inceleme yazma düşüncem sadece düşünce olarak kaldı..
daha sonra ise Con Sinov un yazdığı yarının adamı kitap serisinin ilk kitabını okudum.. bu kitabı farklı nedenlerden sebep bitirmem uzun sürdü.. (kitabı okuma başlangıç tarihim: 24.01.2024, kitabı okumayı bitirme tarihim: 09.06.2024 - i.hizliresim.com/cy8ed1a.png -)
con sinovun bu kitabını okumamın ana nedenlerinden biri, kitabı okuduktan sonra bu kitaba inceleme yazmak ve bu incelemeyle Mustafa Kemal hakkında böyle bir seri yazmaya başlayan con sinova düşüncesi ve emeği için teşekkür etmek, burada yer alan uygulama kullanıcılarının ilgi ve dikkatlerini yazdığım inceleme ile kendisinin bu kitabına ve diğer kitaplarına yönlendirmekti..
bu kitabı -görece- uzun bir süre içerisinde okumamdan sebep derli toplu inceleme yazamayacağımı düşünüp kitap özelinde inceleme yazmayı erteledim..
benim kitabı okuduğum süreç içerisinde con sinov, yarının adamı serisinin üçüncü kitabını yazmayı sonlandırıp kitabı yayımlamıştı bile..
bu kitabı okumamdan yaklaşık iki ay sonra kitaba yazmayı düşündüğüm inceleme daha bir derli toplu olsun diye kitabı tekrar okumaya başladım..
sonra araya giren farklı nedenlerden sebep bu incelemeyi yazmam yine ilk seferinde olduğu gibi düşüncede kaldı..
sonrasında ilerleyen süreçte con sinov serisinin dördüncü ve beşinci kitaplarını çıkarıp yarının adamı serisini sonlandırdı ve Atatürk adlı yeni bir kitap serisi yazmaya başladı..
derken -bu yazıyı yazdığım tarih itibariyle- yakın bir zaman önce –sanırım 9 nisan 2026- con sinovun Corinne & Mustafa Kemal - Son Mektup adlı yeni bir kitap çıkardığını gördüm ve kitabı satın aldım..
bu kitabı okuduktan sonra aklıma yukarıya yazdıklarım geldi ve bu kitap özelinde inceleme yazmaya karar verdim..
bu sayede deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vuracaktım.. yani hem zamanında melda özverimin kitabına yazmayı düşündüğüm incelemede olduğu gibi, corinne-Mustafa Kemal arasındaki mektupları kendimce yorumlayacak aralarındaki ilişki hakkındaki kendi duygu, düşüncelerimi yazabilecek hem de con sinova yazdığı kitabına inceleme yazarak teşekkür edecek, buradaki uygulama kullanıcılarının da ilgi ve dikkatlerini -olabildiğince- con sinova ve kendisinin yazdığı -en az bir- kitaba çekebilecektim..
bu incelemeyi yazmamın ana nedenleri işte bu düşüncelerimdir, diyerek artık kitap hakkında yazmaya başlayabilirim..
con sinov, corinne & Mustafa Kemal – son mektup adlı kitabının ilk yirmi iki sayfasında corinne'e odaklanma sürecini ve bu süreçte yaptığı çalışmaları anlatıyor.. devamında con sinov, corinne'in kendisinin bulduğu güne dek bilinmeyen Mustafa Kemal'e yazdığı 25 ocak 1924 tarihli mektubu nasıl ve ne şekilde bulduğunu anlatıyor..
bu kitabın adından da anlaşılacağı üzere kitabın yazılma nedeni de con sinovun bulduğu corinne'in Mustafa Kemal'e yazdığı bu mektup..
con sinov, bu -şu ana dek bulunan- son mektubu kitabına yazmadan önce kitapta yirmi iki ve yirmi altıncı sayfalar arasında kısaca corinne ve o dönemdeki/ o döneme kadar ki Mustafa Kemal hakkında kitabın okuyucularına kısa bir bilgilendirme yazısı yazmış..
yirmi altı ve yetmişinci sayfalar arasında ise con sinov bulduğu bu son mektuptan önce Mustafa Kemal ve corinne arasındaki mektuplaşmalardaki Mustafa Kemal'in corinne'e yazdığı mektupları aralara sınırlı olarak kendi yorumlarını ekleyerek yazmış.. bu sayede hem kendisinin bulduğu corinne'in Mustafa Kemal'e yazdığı son mektup öncesi ikili arasındaki ilişkiyi, samimiyeti (ve derecesini) okuyucuya gösteriyor/hatırlatıyor con sinov hem de yer yer kendi yorumlarıyla kitabın okuyucusunun mektuplar özelinde düşünmesini sağlıyor..
yukarıda dediğim gibi, ikili arasındaki mektuplaşmalarda sadece Mustafa Kemal'in corinne'e yazdığı mektuplar mevcut.. corinne'in Mustafa Kemal'e yazdığı mektuplar an itibariyle elimizde, arşivlerde yok.. con sinov, bunun olası nedenlerini de kitabının yirmi dokuz, otuz yedinci sayfaları arasında anlatıyor.. kendisinin kitabında dediklerine ek olarak Mustafa Kemal'e corinne'in yazdığı mektupların elimizde, arşivlerde olmama nedenlerinden biri Mustafa Kemal'in şu düşüncesi sebepli de olabilir; #287638684 (askeri tedrisattan geçmesinin de etkisiyle not tutma konusunda hassas olan Mustafa Kemal, kendi özel yaşamı konusunda ise tam tersi yönde hassas.. muhtemelen kendisi gerek kendisinin yazdıkları gerekse kendisine yazılan özel hayatı ile ilgili notları, mektupları politik, askeri konulardaki karşıtlarının, rakiplerinin ve aynı durumda yer alan –muhtemelen- kendisine karşıt ittihatçıların eline geçip kendisi aleyhine kullanılmasını engellemek için imha etti..)
ben de yazmakta olduğum bu incelemede con sinovun kitabında yaptığı gibi Mustafa Kemal'in corinne'e yazdığı on sekiz adet mektubu (corinne'e Mustafa Kemal tarafından gönderilen beş kartı ben de con sinov gibi mektup kategorisinde değerlendirip bütünlüğü bozmayacağım..) buraya yazıp mektuplar ve onların bana düşündürdükleri hakkındaki con
sinovun düşüncelerine değinmekle birlikte ek olarak kendi düşüncelerimi yazacağım..
incelemeninburadanitibarenkalankısmınıuygulamanınincelemebölümününkaraktersınırınıaştığıiçinşulinkteyeralanpdfdepaylaşıyorum;
(not ya da uyarı ya da kendi düşüncem:
incelemenin aşağıda bulunan linkte olan kısmını mümkünse masaüstü bilgisayardan okumanız aşağıda yer alan link içerisindeki farklı linklere yeni sekmede açıp bakarak incelemeye kolayca geri dönüp okumaya devam etmenizi sağlar..)
mega.nz/file/83NxUK4L#u...
-burada geçmişten bugüne dek yazdığım incelemeleri okuyanların artık çoktan bileceği üzere- bu uygulamada bugüne dek -maalesef- az okunan ama uygulama kullanıcılarınca daha fazla okunmasını istediğim konulara dikkat çekmek için ya da içeriğinin bence eksik, sıkıntılı, yanlış olduğunu düşündüğüm kitaplara dikkat çekmek için kitap incelemesi yazmıştım..
bu incelemeyi de bu düşüncemden -kitabın az sayıda okunması- hareketle yazıyorum.. kitap görece yeni çıkmış olduğu için buradaki okunma sayısı az olabilir ama bu kitap ile benzer içeriğe sahip yirmi sekiz yıl önce yayımlanan Mustafa Kemal ve Corinne Lütfü adlı kitabın da buradaki okunma sayısı -bence- düşük..
umarım benim bu incelemeyi buraya yazıp paylaştığım tarihten itibaren -18.06.2026- bu iki kitabın buradaki okunma sayısı ayrı ayrı şu an oldukları sayılarının en az iki üç katı artar..
bu incelemeyi yazmamın ana nedenlerinden biri olan con sinova da yazdığı kitapları, araştırmaları için bu incelemeyi yazarak ettiğim dolaylı teşekkürden ayrı olarak tekrardan teşekkür ederim..
dilerim ilerleyen zamanda da kitaplarının okuyucuları artarak emeklerinin karşılığını alıp kendisini konu özelinde daha mutlu hisseder..
burada incelememi -varsa- okuyanlardan kendisinin bu kitabını okumayı düşünenlere kitap özelinde okuma meraklarını artıracak şu iki linki de bırakayım;
Corinne & Mustafa Kemal - Son Mektup , s. 11 özelinde; youtu.be/Ksh98Emdju0?si=... (=
Corinne & Mustafa Kemal - Son Mektup , s. 95 ve 96 özelinde; #281502829
kitabın okuyucusuna, okuyucularına şimdiden iyi okumalar dilerim..
ya da
kitabın görece en son güncel okuması tarafımca yapılıp hakkında gerekli yazı da yazıldı. okuyana/okuyacaklara şimdiden hayırlı olsun. (=
incelemede yer alan şu linkin içerisinde, 37. sayfada yer alan link sanırım açılmıyor.. açılmayan linki yorum olarak şuraya bırakayım;
mega.nz/file/ouMT2AKY#Y... (umarım bu kez açılır..)