Medeniyet gidince geriye kalanlar…
2026 19. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2026 09:13
Okurken çok etkilendiğim tamamen ilkel insan doğasını anlatan bir eser. José Saramago bir salgın hikâyesi yazıyor gibi görünse de aslında gözlerini kaybetmeyen insanların bile ne kadar az şey gördüğünü anlatıyor. Roman boyunca beni en çok etkileyen şey, medeniyet dediğimiz yapının ne kadar ince bir kabuk üzerine kurulu olduğunu göstermesi. Kurallar, unvanlar ortadan kalktığında geriye ne kalıyor? Bu sorunun cevabını son derece gerçekçi sahnelerle yazıyor. Kitaptaki karakterlerin isimlerinin olmaması da dikkat çekici. Okurken karakter isimlerinin olmaması bende “aslında bu tüm insanlığa hitap ediyor” görüşü yarattı. Okurken kendinizi yalnızca olayları izleyen biri gibi hissetmedim sanki o karanlık ve belirsiz dünyanın içinde kendimi izledim. Bana göre romanın en güçlü yanı, insanlığın en kötü taraflarını gösterirken umudu tamamen yok etmemesi. Bencilliğin, korkunun ve şiddetin arasında bile merhametin var olabileceğini hatırlatıyor. Doktorun eşi karakteri bunun en güçlü göstergesi. Körlük çok beğendiğim bir kitap ve herkes bence mutlaka bu kitabı okumalı.
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022132,1bin okunma
Okumak istediğim kitaplardan bitanesiydi, incelemenizden sonra artık mutlaka okuyacağım. Yüreğinize emeğinize sağlık🙏🌸
Filiz Yüceer
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim🌸