Bu etkileyici eserin okuma yolculuğunu ✯Bellisperennis✯ hocam ile birlikte gerçekleştirdik. Kitaba dair ortak pencerelerimizi ve iki farklı okuma deneyimimizi aşağıda paylaşmaktayım.
✯Bellisperennis✯;
Bir kitabın daha sonuna geldim. Öncelikle neleri beğendiğimden ve nelerin beni zorladığından bahsetmek istiyorum.
Açık konuşmak gerekirse, kitabın bazı bölümlerinde anlatım fazlasıyla uzatılmıştı. Bu nedenle okuma temposunun düştüğünü hissettiğim ve zaman zaman sıkıldığım yerler oldu. Ancak buna rağmen kitabın ana fikri ve geçmişi, zamanı değerlendirme biçimi o kadar özgün ve etkileyiciydi ki kesinlikle okunmaya değer bir eser olduğunu düşünüyorum.
Özellikle “hafıza kliniği” fikri ve insanlığın geçmişe sığınma arzusu son derece başarılı, hatta yer yer tüyler ürpertici bir şekilde işlenmiş. Bunun yanı sıra kitap boyunca pek çok yazar, düşünür ve devrimciden verilen örnekler anlatıyı zenginleştiriyor. Geçmişe dair hatıraların izini sürerken, tarihin önemli kırılma noktalarına ve savaşlara da değinilmesi kitaba ayrı bir derinlik katmış.
Eğer yavaş ilerleyen ama son sayfasını kapattığınızda zihninizde yeni kapılar açan, uzun süre üzerine düşündüren kitapları seviyorsanız bu kitabı listenize mutlaka ekleyin.
Son olarak, bu kitabı benimle birlikte okuma nezaketinde bulunan Ömer Faruk İnceler hocama da teşekkür etmek istiyorum. Bu yolculuğu paylaşmak kitabı benim için daha da anlamlı kıldı.
Daima kitaplarla ve sevgiyle kalın :)
Ömer Faruk İnceler ;
Zaman Sığınağı ’na başladığımda içimi ısıtan Alzheimer hastaları için kurulmuş o şefkatli geçmiş klinikleri fikri, sayfalar ilerledikçe beni çok şaşırtarak tam bir kaosun ortasına bıraktı. Aslında insanlardaki yalnızlığın verdiği acıyı dindirmek adına çok vicdani, çok insani bir çözümdü. Ama Georgi Gospodinov öyle bir şey yapıyor ki, o masum kaçış alanını alıp tüm insanlığın şimdiki zamandan kaçtığı devasa bir deliliğe, bir zaman distopyasına çeviriyor. Fark ediyorsunuz ki, acıdan ve bugünden kaçmak için hafızayı toptan geçmişe gömmek, aslında yaşayan ölüler yaratmaktan, ruhsal bir ötenaziden farksızmış. Şimdiki zaman ne kadar zor ve katlanılmaz olursa olsun, ondan vazgeçtiğimiz, hafızayı geçmişe kilitlediğimiz an vicdanımızı da gerçekliğimizi de kaybediyoruz. Kitap boyunca numaralandırılan dipnotların kitabın en sonunda yer alması okumayı bir miktar yavaşlatmakta. Güzel hayaller ile başlayıp, bir kaosun içinde yuvarlanıp, yok daha neler diyerek final yapmak isterseniz doğru yerdesiniz.
Unutuşun o tatlı hafifliği acıyı dindirir belki, ama geriye ne insan onuru bırakır ne de yaşanmış bir hayat..
Bu eseri benimle paylaşan, her bölüm üzerine yaptığımız incelemelerle okuma deneyimimi başka bir boyuta taşıyan ✯Bellisperennis✯ hocama ben de yürekten teşekkür ederim. Fikir ortaklığıyla zenginleşen bu yolculuk, kitabın bendeki izini çok daha kalıcı kıldı. Yeni kitaplarda ve yeni ortak yolculuklarda buluşmak dileğiyle.
Zaman SığınağıGeorgi Gospodinov · Metis Yayıncılık · 01,729 okunma