2026 47. kitabı
Kendimden Özür Dilerim – Miraç Çağrı Aktaş Bazen bir kitap seni değil, senin yıllardır kaçtığın halini yakalar. Bu kitap, içimdeki o herkesi mutlu etmeye çalışan çocuğu buldu. Elimi tuttu ve fısıldadı: “Artık yeter… Sıra sende.” Çünkü çoğumuz aynı hatayı yapıyoruz. Başkalarını kırmamak için susuyor, “İyi insan olayım” diye kendimizi tüketiyor, “Biraz daha dayanırım” diyerek yıllarca kendi kalbimize yük oluyoruz. Sonra bir cümle çıkıyor karşımıza ve bütün savunmalarımız yıkılıyor: “Fazla iyi niyet, insanı kendinden özür dilemeye mecbur bırakır.” İşte o an durdum. Çünkü herkesi anlamaya çalışırken kendimi unutmuştum. Herkesin yarasına merhem olmaya çalışırken kendi yaralarımı görmezden gelmiştim. Ve sonra bir başka cümle… “Yorgunsun çünkü sadece kendini değil, herkesi taşımışsındır.” Belki de bu yüzden bu kadar yorgunuz. Sürekli birilerini kurtarmaya çalışırken, kendimizi geride bırakıyoruz. Bu kitap bana şunu hatırlattı: Kendine de merhamet göstermek bencillik değildir. En çok da şu sözle barıştım kendimle: “Kendine bir rakip arıyorsan aynaya bak. Yaptıklarına ve yapamadıklarına odaklan. Başkalarının hayatında senin nasibin yok. Bunu sakın unutma.” Bu kitap bir özür mektubu. Ama başkalarına değil… Kendine yazılmış bir özür mektubu. Eğer sen de; Hayır demekte zorlanıyorsan, Herkesi kendinden önce düşünüyorsan, Güçlü görünmeye çalışırken içten içe yoruluyorsan,bu kitapta mutlaka kendinden bir parça bulacaksın. Kitabı bitirdiğimde defterime tek bir cümle yazdım: “Kendimden özür diliyorum. Bundan sonra kendimi de taşıyacağım.” Belki bugün senin de kendine sarılma günündür. Kitabı okuduysan yorumlara sadece şunu bırak: “Ben de affettim.” bkmkitapcom Gizem Nur Topal Serpil Meriç
Kendimden Özür DilerimMiraç Çağrı Aktaş · İndigo Kitap · 2026216 okunma