Sana Gül Bahçesi Vadetmedim
Bu eser, insanın kırılgan zihnini romantikleştirmeden anlatırken, ruhsal acının ne kadar gerçek, ne kadar yakıcı ve aynı zamanda ne kadar insani olduğunu gösteriyor.
Kitabı okurken zihnimde sürekli şu düşünce dolaştı: İnsan bazen dış dünyadan değil, kendi zihninin kurduğu ülkeden kaçamaz. Deborah'ın yaşadığı iç savaş, yalnızca psikiyatrik bir vaka değil; hepimizin farklı yoğunluklarda taşıdığı korkuların, bastırılmış acıların ve kabul edilme arzusunun büyütülmüş bir yansımasıdır. Bu yönüyle roman, psikolojinin sınırlarını aşarak varoluş felsefesinin alanına giriyor.
Eser bana şunu düşündürdü: İyileşmek, eski hâline dönmek değildir. İyileşmek; insanın kendi karanlığını tanıması, onunla yaşamayı öğrenmesi ve buna rağmen hayata "evet" diyebilmesidir. Acıyı yok etmek çoğu zaman mümkün değildir; fakat ona rağmen yürümek mümkündür. İşte kitabın en güçlü yanı da tam burada ortaya çıkıyor.
Yazar, okura hiçbir zaman kolay umutlar satmıyor. "Her şey düzelecek" demiyor. Bunun yerine çok daha dürüst bir şey söylüyor: Yaşam, sürekli verilen bir mücadeledir ve insanı insan yapan şey de bu mücadeleyi sürdürebilme cesaretidir. Belki de gerçek umut, acının bitmesinde değil; acıya rağmen anlam üretmeye devam edebilmektedir.
Bu kitabı bitirdiğimde aklımda tek bir cümle kaldı: İnsan, bazen kendi zihninden çıkmayı değil; önce onun içinde kaybolmayı öğrenmek zorundadır. Çünkü insanın en uzun yolculuğu, dünyayı dolaşması değil, kendi içine cesaretle bakabilmesidir.
Sana Gül Vadetmedim, yalnızca psikolojik bir roman değil; insan ruhunun en karanlık koridorlarında dolaşan felsefi bir metin. Her sayfasında, yaşamın bize mutluluk değil mücadele vadettiğini; fakat insanın tam da bu mücadele sayesinde kendisini yeniden kurabildiğini hissettiriyor. Bazı kitaplar okunur ve biter. Bazıları ise bittikten sonra insanın içinde yaşamaya devam eder. Bu eser, benim için ikinci gruptaydı.