Charles Dickens’in 1837-1839 yılları arasında tefrika edilen ve 1838’de kitap olarak yayımlanan Oliver Twist, yazarın ikinci romanıdır ve Victorian dönemin en ikonik eserlerinden biridir. Roman, Dickens’ın sosyal eleştiri gücünü en net gösterdiği yapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Roman, yetim bir çocuk olan Oliver Twist’in Londra’nın yoksul mahallelerinde ve suç dünyasında verdiği mücadeleyi anlatır. Oliver doğar doğmaz workhouse’a (yoksullar evi) verilir, orada açlık ve kötü muameleyle büyür. “Daha fazla yemek isterim” diye isyan etmesiyle başlayan macera, onu Londra’nın alt dünyasına, Fagin’in çetesine sürükler. Hikâye, Oliver’ın masumiyetini koruma çabası etrafında şekillenirken, dönemin İngiltere’sindeki sınıf ayrımını, yoksulluğu ve adaletsizliği gözler önüne serer.
Dickens, tefrika roman geleneğine uygun olarak bol olaylı, cliffhanger’lı bir kurgu kullanır. Hikâye hem melodramatik hem de mizahî unsurlar taşır; ancak temel tonu sert bir sosyal eleştiridir.
Temalar
Yoksulluk ve Sosyal Adaletsizlik: Roman, Poor Law (Yoksullar Kanunu) uygulamasını acımasızca eleştirir. Workhouse’lardaki sistematik açlık ve aşağılama, Dickens’ın en güçlü sayfalarında yer alır.
Çocukluk ve Masumiyet: Oliver, Victorian edebiyatındaki “masum çocuk” arketipinin en bilinen örneklerindendir. Çevresindeki kötülüğe rağmen ahlaken bozulmaz.
Suç ve Çevre: Fagin’in çetesi üzerinden “çevre insanın kaderini belirler” fikri işlenir. Dickens, suçluları hem mahkûm eder hem de onların da birer kurban olduğunu gösterir (özellikle Nancy karakteri üzerinden).
Kimlik ve Aidiyet: Oliver’ın gerçek kimliğinin ortaya çıkması etrafında dönen miras ve sınıf konuları, romanın ikinci yarısını güçlendirir.
Hypocrisy (İkiyüzlülük): Orta sınıf ve din adamlarının ikiyüzlülüğü (Mr. Bumble gibi karakterler üzerinden) sertçe tiye alınır.
Karakterler
Oliver Twist: Oldukça pasif bir kahraman. Dickens’ın eleştirildiği noktalardan biri de budur; Oliver çok “kusursuz” ve reaktiftir.
Fagin: Yahudi stereotiplerini kullandığı için eleştirilen, ancak son derece etkili bir “kötü” figürü. Dickens, antisemitizm suçlamalarına karşı sonradan bazı düzeltmeler yapmıştır.
Nancy: Romanın en trajik ve güçlü kadın karakterlerinden. Kurtuluş arayışı ve sadakatiyle unutulmaz.
Bill Sikes: Saf kötülüğün cisimleşmiş hali.
Artful Dodger: Sokak zekâsının eğlenceli temsilcisi.
Oliver Twist, Dickens’ın kariyerinin başında yazılmasına rağmen olgun bir eserdir. Yazar burada:Detaylı mekân tasvirleriyle (Londra’nın sisli, kirli sokakları) gerçekçiliği,
Abartılı karakterlerle karikatürize mizahı,
Duygusal doruklarla melodramı
bir araya getirir.
Eleştirel açıdan en çok tartışılan yönü, tesadüflerin aşırı kullanımıdır. Hikâyenin çözüm kısmı bazılarına göre fazla kolay ve iyimserdir. Buna rağmen roman, sosyal reformlar üzerinde gerçek bir etki yaratmıştır.Dickens’ın en büyük gücü, okuru “fakirlerin hali”ne duygusal olarak bağlamasıdır. Okurken hem öfke duyarsınız hem de umutlanırsınız.
Oliver Twist, sadece bir çocukluk macerası değil, 19. yüzyıl İngiltere’sinin vicdan muhasebesidir. Dickens’ın “toplumsal roman” türündeki en keskin örneklerinden biridir ve hâlâ okunması gereken klasikler arasındadır. Özellikle sosyal adalet, yoksulluk ve çocuk hakları konularıyla ilgileniyorsanız, listeden asla düşmemelidir.