Şevket Süreyya Aydemir'in Suyu Arayan Adam kitabında otobiyografisi üzerinden 19.yy sonu balkanlar, muhacirlik, 1. Dünya savaşı ve anadolunun durumunu anlatmıştı. 1960 sonrasında kaleme aldığı Tek Adam'da ise Mustafa'nın doğumundan önce Selanik ve efradının kısa tahlili ile başlıyor. Kitap salt bir biyografi olmanın ötesinde dönemine ışık tutan, her anlatisini belgelere dayandıran kapsamlı bir çalışma. Ailenin toplumdaki yeri, Türklerin balkanlardaki konumu, diğer milletler, imparatorluğun merkezi ve taşrasının tahlili ile devam ediyor. Mustafa Kemal'in okul hayatı ve harp akademisine uzanan süreç. Kurduğu ilişkiler, istibdat döneminde imparatorluk merkezindeki çalkantılar. Merkezin dikkatini çekmesi, sürgün yılları, geri dönüş ve ittihat terakki ile temas. 2. Meşrutiyet, 31 mart, trablusgarp, bab-ı ali baskını, balkan savaşları ve 1. Dünya savaşı. Tüm bu süreci Mustafa Kemal üzerinden; onu var eden ve onun etkilediği süreçler üzerinden dönemin önemli oyuncuları paralelinde okuyoruz. Süreç bizi ve Mustafa Kemal'i Bandırma Vapurundan Samsun'a ayak bastığı ana kadar taşıyor ve birinci cilt sona eriyor. Muazzam bir eser, kesinlikle okunmalı, okutulmalı.
Tek Adam - Cilt 1Şevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitabevi · 20193,465 okunma