2026 25. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2026 11:11
Kitabı Hitlerin Nazi Almanyası’nda kadınlara biçtiği rolü anlamak ve Hitlerin kadınlara bakış açısı hakkında fikir edinmek için okudum. Kavgam kitabında sık sık övdüğü biridir Arthur. Gerçekten çok yararı oldu okumamın. Hitler neredeyse direkt olarak katılıyor Arthurun görüşlerine. Hem hayat hem ilişkiler hem siyaset hepsinde kadının yerini bu adamın düşüncelerinden yola çıkarak belirliyor temel olarak. Tabiki kendi görüşleride var. Durumun anlaşılması için Hitler's Table Talk kitabından bir alıntı bırakacağım. Aşka ve Kadınlara Dair (Aşkın Metafiziği) kitabını okuyan arkadaşlar ne kadar paralellik gösteren düşünceler olduğunu hemen anlayacaktır. 26 Ocak 1942 Akşamı “Siyasetle uğraşan kadınlardan nefret ederim. Hele ki bu uğraşları askerî mevzulara kadar uzarsa iyice katlanılamaz bir hâl alır. Partinin hiçbir yerel bölümünde kadınların en ufak bir makam sahibi olmaya hakkı yoktur. Bu sebeple sık sık kadını yalnızca çocuk doğuran bir makine ya da eğlence olarak gören kadın düşmanı bir parti olduğumuz söylenir. Bu kesinlikle doğru değil. Gençlerin eğitimi ve hayır işleri alanında kadınlara büyük bir önem atfederim. 1924'te siyasete ilgi duyan kadınlarda ani bir artış gördük. Frau von Treuenfels ve Frau Mathilde von Kemnitz, Reichstag'a katılmak istediler. Onlara parlamentoda tartışılan konuların %90'ının, onların dikkate değer bir görüş bildiremeyeceği, erkeklere mahsus mevzular olduğunu söyledim. Bu bakış açısına isyan ettiler ama şunları söyleyerek çenelerini kapattım: "Benim kadınları tanıdığım kadar erkekleri tanıdığınızı iddia edemezsiniz." Bağıran bir adam hoş bir görüntü vermez ama bağıran bir kişi kadınsa ortaya çıkan sonuç akıllara ziyan olur. Ciğerlerini ne kadar çalıştırırsa sesi o kadar tizleşir. İşte orada saçını başını yolmaya hazır, tüm pençelerini çıkarmış... Uzun lafın kısası, kadınların kendilerine yakışmayan durumlara kendilerini sokmalarına nezaket gereği fırsat vermiyoruz. Savaş gerektiren her şey yalnızca erkekleri ilgilendirir. Kadınlara itimat etmemiz gereken başka birçok alan var; evi çekip çevirmek mesela. Birçok erkek iç dekorasyonla ilgili mevzularda Frau Trost'un yeteneğine sahip değildir.”
Tarih
Aşka ve Kadınlara Dair (Aşkın Metafiziği)Arthur Schopenhauer · Say Yayınları · 202016,8bin okunma