2026 17. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2026 23:37
“Katalin Sokağı” Magda Szabó Yazarın okuduğum ikinci kitabı Katalin Sokağı. Szabó’yu tanımam Iza’nın Şarkısı ile oldu. İnanılmaz etkilemişti beni. Onu okumakta geciktiğim için çok hayıflanmıştım. Türkçe’ye çevrilmemiş diğer eserleri için üzülmüştüm. Bu denli yüksek bir beklenti ile okuduğum “Katalin Sokağı” açıkçası beklentimin çok altında kaldı. Kitabın ayrı ayrı bölümlerinden oluşan rastgele 50 sayfalık bir okuma bana Iza’nın Şarkısı’ndaki hazzı yaşattı. Gözlerimin dolduğu satırlar oldu sarsıcı ve beklenmedik anlarda. Ancak kurgusu o kadar dağınık ki, açıkçası çok yordu beni. Sondan başa, baştan hayale, hayalden beklentiye savrulduğumu hissettim. Yine kahramanlar yanınızda. Yine onlar ete kemiğe bürünüyor okurken. Detaylar çok incelikli anlatılmış. Okurken tanıştırdığı her insanı birebir gözünüzde canlandırılabiliyorsunuz. Duygular, usta kalemiyle ete kemiğe bürünüyor adeta. Çok çok ustalıklı, inanılmaz bir anlatım yeteneği var Szabó’nun ama bu zaten onun genel yazım ustalığı. Ancak kitabın tamamının etkisi beklentimin çok altında kaldı. Bütün olarak baktığımda bana keyif vermeyen, aralarda çok sevdiğim bölümleriyle kendini okutan ve bu nedenle de beni çok şaşırtan bir kitap oldu. Okumak isteyenlere keyifli okumalar dilerim. NOT: Kitabın Yapı Kredi Yayınları baskısında (9. baskı) ne yazık ki çok sayıda yazım ve imla hatasına rastladım. YKY gibi köklü bir yayınevinin editoryal sürecinden bu denli bariz hataların kaçmış olması, okuma keyfini yer yer sekteye uğratıyor. Umarım sonraki baskılarda gözden geçirilir.
Katalin SokağıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 2022811 okunma