Puan vermedi·559 syf.····Okunma: 29 Haziran 2026 00:00 Kütüb-i Sitte/Muhtasarı Tercüme ve Şerhi 18. Cilt
Bu çalışmayı bitirmeyi(okumayı) müyesser kılan Rabbime zerrât-ı kâinat adedince hamdolsun.
Seren.
سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنْتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ
رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا
Eskiden olsa bunu yadırgardım. Ama 16. cildin kapağını kapatırken anladığım gibi 18. ciltte olması gereken var. Fihrist.
Âkif hocanın hep dediği gibi Fihrist ve Ricâl ilmi, İslam medeniyetinin bilgi üretimi, korunması ve doğrulanması süreçlerinde geliştirdiği en özgün ve devrimsel akademik disiplindir desek doğrudur. Bu alanın en sembolik ismi olan İbnü'n-Nedîm’in el-Fihrist'i ki 10.yy, sadece bizim eserleri değil; Eski Yunan, Hint, İran ve Süryani dillerinden tercüme edilen tüm eserleri de kategorize etmiş ve bu bence, bence değil mükemmel bir şey. Yani sonuçta fihrist ilmi= Entelektüel hafıza , kütüphanecilik.
Aynı şekilde sened. Cerh ve Ta'dîl. Bu gerçekten takdir edilesi bir çaba. Osman hoca, seren bilmem kaç yy. sonra takdir etti, derdi herhalde. Çok özleyeceğim. Çok.
Buradaki Fihrist bu yüzden mühim. Kitabın ana iskeleti ve de aslında iskelesi. Böyle bir külliyat okurken benim gibi son ciltlerde dank etmemeli.
Neyse.
Elhamdülillah diyeceğim, 1241 gün zarfında, bir Kütüb-i Sitte Muhtasarı Tercüme ve Şerhi bitirdim.
Ölmez sağ kalırsam eğer bir gün hepsini sade arapça okuyacağım inşallah.