Öncelikle, Kafka okumak hiç aklında bile yokken yaptığı etkinlik sayesinde bana Kafka okutan https://1000kitap.com/okusalih'e ve her gün yorumlarıyla geri sayım başlatan Osman Y.'ye çokça teşekkür ediyorum.
Dönüşüm'ü almadan önce, Kafka'nın 7 kitabından oluşan bir serisini görmüştüm kitapçıda, yayınevinden dolayı ve daha evvel hiç okumayışımın etkisiyle onu almayıp, şans eseri eski basım Dönüşüm'ü görüp almıştım. Ha o gün ha bugün derken etkinliğin son günlerine kadar geldi okumayışım. :)
...
Yazarından önce kitap için bir şeyler söyleyecek olursam;
Dönüşüm'ün hakkı bir gün müdür, bir günde bitirmiş olmama rağmen (annemin yeter artık kalk onun başından deyişleriyle) hayır değil çünkü Dönüşüm okunacak kitap değil, 'üzerinde düşünülecek kitap'. Öyle keskin yerleri var ki fark edilecek. Misal sonlara doğru şöyle bir konuşma geçiyor kızıyla babası arasında.
Grete,
-Keşke bizi anlayabilseydi.
Bay Samsa,
-Bizi anlayabilseydi eğer... O zaman belki de anlaşabilirdik onunla.
Oysaki onun(böcek) kendilerini anladığının farkında değiller. Kitabın bütününde anlatılmaya çalışılan olguyla bağdaştırılınca şu cümleler oldukça düşündürücü.
Biz, bizden farklı olan insanları, onlar bizi anlamıyor ve hatta anlamazlar diye yargılayıveriyoruz hemen. Sanırım bu düşüncenin temelini de ergenlikle birlikte atıyoruz. :) 'Kimse beni anlamıyor, dinlemiyor vs.'
Ya da onlara davranış şekillerimiz, yani bizden farklı gördüğümüz insanlara. Kitabın ortalarına doğru kardeş Grete'in, böceğin odasına girip temizlediği ya da ona yemek verdiği bölümler. Tam da bunu anlatıyor. Önceleri tedirginlik içinde yaklaşma ve daha sonra umursamaz bir şekilde önemsizce davranma...
Kitaptan sonra Yazarı Kafka'ya geçecek olursam, kitabımın arkasında şunlar yazıyor:
'Yaşadığı çağın zihniyetine o kadar büyük bir tepki duyar ki Kafka, ölümünden sonra yazdığı bütün eserlerini yakılması için en yakın dostu Max Brody' ye emanet eder. Bugün Kafka gibi büyük bir edebi dehayı okuyabiliyorsak eğer, bunu Max Brody'nin 'ihaneti' ne borçluyuz.'
İyi ki de yakmamış diyoruz bizde Kafka her ne derse de. Hakkında çok fazla da bir şey söyleyemesem de hayatını oldukça merak ediyorum, kitaplarını da öyle.
Şimdilik ara versem de, Kafka okumaya kesinlikle devam edeceğim.
Kitapla kalın hep iyi kalın... :) :)
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022267,6bin okunma
Eline sağlık, biz de sana teşekkür ederiz :)Çok güzel özetlemişsin kitabı ve okumaya devam etmelisin. Dava,Hikayeler ve Aforizmaları öneririm, mümkünse Cem yayınevi Kamuran Şipal çevirisiyle.
hocam ben de kitabı okuduğumda çok saçma bulmuştum ama olaya hiç de dediğiniz gibi bakmamışım:\ dedikleriniz çok mantıklıydı. Kafka kitaplarını bundan sonra bu felsefeyle okuyacağım:) ellerinize sağlık