Puan vermedi·168 syf.····Okunma: 29 Haziran 2018 23:19 Okuduğum en ilginç romanlardan biri olmaya aday bir eser var elimde: Otomatik Portakal. Yazılış hikayesi bile ilginç. Yazarımız Anthony Burgess'a beyin tümörü tanısı konur. Burgess, eşinin geçimini sağlamak için bir yıl içinde beş buçuk roman yazar. -Sanırım geçim sıkıntısıyla yazılan romanların ayrı bir tadı oluyor.- Daha sonra bu teşhisin yanlış olduğu anlaşılır ama Burgess ünlü bir yazar olmuştur artık.
Kitabın konusu suç işleyen bireyleri, devletin makineleştirip suç oranlarını azaltmak istemesi. Bunun için kullanılan yöntem yazar tarafından oldukça eleştiriliyor. Kişilerin seçim hakkı elinden alınıyor. Özgürlük, bireysellik gibi kavramlar sorgulatılıyor.
Kitabın ilk bölümlerini anlamakta biraz zorlandım. Alışıldık tarzda bir yazım değildi çünkü. "Nadsat" denilen kendine has bir dili vardı ve argo kelimeler çoğunluktaydı. Önce biraz rahatsız etse de okudukça alışılıyor.
Merak edenler için Kubrick tarafından beyaz perdeye aktarılmış hali de mevcut. Keyifli okumalar :)