2018 139. kitabı
Montaigne'nin de savaş karşıtı olması Zweig'in ondan bahsetmesi için en büyük nedendir tabi. Gerçi nasıl savaşa karşı olmaz. Savaşın ortasında doğup büyümüş bir insan Türk Milleti için Savaşçı olabilir ancak 'Kibar' diye nitelendirdiğimiz Avrupalı için savaş gerçekten korkutucudur. Tabi olumsuz sonuçları da göz önüne alındığında savaş çok da önemli değildir. Ancak ülke için gereken neyse o da yapılmalıdır. Başka türlü varlığımız kalıcı olmaz biz de şuan Yunan, İngiliz, Fransız isimleriyle anılırdık. Daha detaylı bir bilgi için Ata Demirer'in bu konuda yapılmış "Osmanlı Cumhuriyeti" filmini de tavsiye ediyorum. Bazı "Eşek Beyinliler" için de Osmanlı İmparatorluğumuza düşman olmadığımı da belirtmekte yarar görüyorum. Montaigne de bizler gibi kitaplarını bitirince notlar alırmış ama o dönem internet olmadığından paylaşamamış tabi. Gerçi Zweig onun yerine o işi de halledip günümüze kadar aktarmış. Bir de şu var ki, kendisine çok güveniyoruz ve yazdıklarının çoğuna da tarafsız olduğundan inanıyoruz. İşin bu noktası da mühim bence. Eyquem, Montaigne ailesinin ilk soyadı. Yeni ve ilginç bilgilerden birisi de bu. Yazar, yetmiyor kökenine kadar iniyor. Hayranım gene. Bir sürü yeni bilgi ışığında ben gene bir kitabına daha aşık olduğum ama Sait Faik okumam gerek, kendisini bayağı özledim birkaç saatte. Gene kitaplara dalıp ana sayfanızı kirlettim ama kusuruma bakmayın artık. Bu arada ehliyet sınavından 96 aldım gençler. Şimdi önümüzde direksiyon kaldı, onu da hallettik mi tamamdır. Kendinize iyi bakın, keyifli okumalar..
MontaigneStefan Zweig · Can Yayınları · 20211,651 okunma