Bu adamla aramdaki ilişki sürekli kavga eden ama birbirinden kopamayan iki sevgili misali .. Egosundan zerre rahatsızlık duymazken bazen beni gülümsetiyor açıkçası 'NEDEN BU KADAR BİLGEYİM ? NEDEN BU KADAR AKILLIYIM ? 'başlıkları altında öyle çarpıcı şeyler söylüyor ki onun egolu tavrına takılıp anlatmaya çalıştıklarından uzaklaşırsanız o değil siz kaybedersiniz ne de olsa adam NIETZCHE yahu (: Bu kitabı okurken düşündüm de bu adam günümüz de yaşasa hangi konum da olurdu diye hiçbir cevap veremedim kendi kendime . Çok farklı yönlerini sergiliyor diyemem açıkçası ama onun felsefesine şekil veren bir çok kült düşünceyi bulabilirsiniz bu kitapta . Sonlara doğru öyle güzel tespitleri var ki .. Özellikle iyi-kötü kavramını (bence haklı olarak ) yerden yere vuruyor . 'İYİ OLMAK İÇİN GEREKEN KOŞUL YALAN SÖYLEMEKTİR ...GERÇEKLİĞİN NASIL OLUŞTUĞUNU HER NE PAHASINA OLURSA OLSUN GÖRMEK İSTEMEMEKTİR ' diyor Nietzsche . Günümüz insanın tek tip genel yargılara göre kurgulanmış fikirlerinden sıkıldıysanız alın size hepimizden farklı bakış açısına sahip , hayatı resmen 3 boyutlu yorumlayan bir adamın fikirleri . Bu kitabı okumak yepyeni ve sizin kültürünüzden , düşüncelerinden , hayat bakış açınızdan farklı biriyle tanışıp bir kahve içmek gibi olacaktır . Son olarak kendiyle ilgili kesin kanılara sahip insanlar için şuraya kitaptan bir not bırakarak bitiriyorum 'KENDİNİZ OLDUĞUNUZU SANDIĞINIZ ŞEY , SİZİ GERÇEKTE OLDUĞUNUZ OLDUĞUNUZ ŞEYLE EN UFAK BİR BENZERLİK TAŞIMAZ ' .