Taşra yaşamı ve insanı
2018 21. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2018 11:25
Yayım yılı 1937. O tarihe kadar öykücü olarak bilinen Sabahattin Ali'nin bu ilk romanı. Daha romanın ilk cümlesinden farklı bir doğal ve toplumsal objelerle karşılaşacağını anlayabilirsiniz. Anlatımın yalınlığı ve katılığı romanda olayların nasıl bir acımasızlık içerdiğini bizlere sezdiriyor.Taşra insanlarının kendi aralarında ki birbirinin üstüne çıkma yani iktidar ilişkilerini çok yakından hissedebilirsiniz. İlginçtir;Bir cinayetle başlayan Kuyucaklı Yusuf yine bir ölümle, sona eriyor.Diğer hikayelerini ve romanlarını hatırlarsak Sabahattin Ali'de ölüm ağırlıklı yer almaktadır. Sabahattin Ali'nin en sevdiğim yönü toplumdaki gerçekleri bütün acımasızlığıyla ve apaçık bir şekilde işleyerek okurların içini resmen kavuruşu diyebilirim. Bu eserinde de bunu açıkça gördüm. Kuyucaklı Yusuf aradan yıllar geçmesine rağmen hiç önemini yitirmeden bir roman olarak görülüyorsa bu hiç kuşkusuz taşraya ve taşra insanına gerçekçi bir bakış ile yazılmasıdır.Eseri canlı kılan budur. Bir yetimin,bir evlatlığın öyküsünü büyük keyif alarak okudum.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,6bin okunma