Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

55 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Yazar hakkında Halil Cibran (1883-1931): Lübnan asıllı Amerikalı felsefe ve roman yazarı. Mistik şair ve ressam olan Halil Cibran, ilköğretimini Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta tamamladıktan sonra ailesiyle birlikte Lübnan'dan Boston'a göç etti. 1898'de Lübnan'a dönerek Maruni Kilisesi'ne bağlı Me'hadü'l- Hikme'ye girdi ve burada üst düzey bir şekilde Arapça öğrendi. 1903'te Boston'a dönüşünde bir Arap göçmen gazetesi olan El- Muhacir'de deneme türündeki ilk edebi ürünlerini yayımladı. 1931 yılında Amerika'da hayatını kaybetmesine rağmen vasiyeti üzerine Lübnan'a götürülerek gömüldü. Halil Cibran, göçmen olarak Amerika'ya gittiği için eserlerinde genellikle 'yurt özlem' ağır basmaktadır. Bunların yanı sıra doğa, ölüm ve aşk üzerine de eklemeler yapmıştır. Kitap son derece yalın bir şekilde aktarılmış. Yabancı kelimelerden, süslü anlatımdan ve karmaşık sözcükler uyandıran birçok eklemelerden uzak durulmuş. Yazara ait okuduğum ilk kitap. Bu yüzden inceleme de karşılaştırma yapacağım. Nietzsche'nin 'Böyle Buyurdu Zerdüşt' kitabını okuyanlar bu kitabı okurken direk benzetme yapacaktır. Zerdüş'te inzivaya çekilir, hayvanlarıyla konuşurdur. Bilgelik, İyi insan, İffet gibi... soru yöneltilir ve açıklama yapılırdı. Nitekim, kitapta, Aşka Dair, Evliliğe Dair, Çocuklara Dair, Vermeye Dair, Yemeye ve İçmeye Dair Çalışmaya Dair, Sevinç ve Kedere Dair, Evlere Dair, Giysilere Dair, Almaya ve Satmaya Dair, Suç ve Cezaya Dair, Yasalara Dair, Özgürlüğe Dair, Akıl ve Tutkuya Dair, Acıya Dair, Kendini Bİlmeyene Dair, Öğretmeye Dair, Dostluğa Dair, Konuşmaya Dair, Zamana Dair, İyiye ve Kötüye Dair, Duaya Dair, Hazza Dair, Güzelliğe Dair, Dine Dair, Ölüme Dair... Konular ele alınmış ve sorulan sorulara açıklık getirişmiştir. Zerdüşt kitabından ayıran özellik ise yukarıda da belirttiğim gibi karmaşık sözcüklerden ve yalın anlatımdan kaçınmasıydı. Yer yer betimlemelere de yer vermiş ve daha iyi idrak etmemize sebep olmuştur. Bu tür kitaplar kişisel gelişim ve öğreticilik bakımından idealdir. Kısa sayfaları ve öz verili açıklamaları hep okuyucuyu sıkmaktan alı koyuyor, hem de okuru kendi dünyasına çekebiliyor. Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabından farklı olmasının bir diğer önemli nedeni de, günümüz yani güncel konuları ele alması. Okuyucuların yabancı olmadığı konular ve terimlere yönelmesi. İlginin artmasına neden olmuştur. Keyifli okumalar.
Ermiş
ErmişHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202370,2bin okunma
··
354 görüntüleme
bi insan okurunun profil resmi
Bir kitapla kıyaslamak güzel bence. Heke de Böyle buyurdu Zerdüşt olursa kitap. Ama "kişisel gelişim ve öğreticilik" şeklinde bir sınıflandırmaya katılmıyorum. . Eser küçük ama, ele aldığı konuları düşünmek ve birşeyler bulmak büyük.. hem de çok .. İncelemeniz için teşekkürler. .:)
Bu yorum görüntülenemiyor
Mathilda okurunun profil resmi
Zerdüştü okumadığım için karşılaştırma için bir şey diyemeyeceğim Halil Cibran’ın Meczup kitabını okudum belirttiğin şeyler ordada geçiyor çok yalın bir anlatıma sahip. İnceleme için teşekkürler okurken şu “Dair”ler kısmını nasıl okuduğumu şaşırdım :))
Eminkolnikov okurunun profil resmi
:))) Ben de teşekkür ederim. Zerdüşt'e başladığında görüşürüz.
Sîyajîn okurunun profil resmi
Kesinlikle bende okuduğumda böyle buyurmuş zerduste benzetmistim. Güzel inceleme için tsk ederim;)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.