Ballard'dan Otomobil Fantezisi Üzerine Enteresan Bir Güzelleme
2018 42. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2018 19:09
Önce uyarı: Kitap bir miktar pornografik. Kitabın içeriği için erotik diyemeyiz ancak yazar "çeşitlilik" arz eden erotik sahneleri doğallıkla ve başarıyla betimlemiş. Bu da nahif ruhlar için rahatsız edici oluyor. Belki bir Fransız için yazması-okuması sıradan olan o satırlar, benim gibi bir Orta Doğu mensubu dinozor için birkaç sıklet ağır geldi. Kapalı, ortalama bir ahlak (ahlak elbette çok derin bir kavram, burada "cinsel anlamda toplumumuz genelinde ayıplanan şeyler" anlamında maddeci bir ahlakı kastediyorum) seviyesindeki okurları zorlayacak seviyede bir anlatım yakalanmış. Bu tarz cinsel yoğunluktaki anlatımı en son Pascal Bruckner'in "Hınç Ayları"nda okumuştum sanırım. Kitabın "Giriş" bölümünde yazarın, romanına dair üç sayfalık arzı mühim. Genellikle kitaptaki asıl metne dair ön metinleri sıpoylır yeme korkusuyla okumam ancak bu kitabın giriş bölümünde yazar kitapta ne yapmaya çalıştığını iyi anlatmış. Hatta üç sayfalık "giriş" başlıklı yazı romanın bütününden daha çok hoşuma gitti diyebilirim. İkinci uyarı da kitabın genel olarak bilim-kurgu türüne ait oluşu söylentisine dair. Kitaba bilim-kurgu demek, hem bilime hem kurguya hem gerçeğe aykırı. Kitap çılgın bir adamın fantazyalarından başka bir şey değil ve hem yazıldığı dönem hem günümüz koşullarına bakılırsa gerçekdışı/bilim-kurguiçi hiçbir şey göremedim. Kitap bilim-kurgu değil ama yeraltı türüne dahil edilebilir. Bu iki uyarı dikkate alınıp da okunduğu zaman kurgu ve alt metin anlamında başarılı bir roman okunmuş olabilir. Benim gibi Ballard'ı merak edenler için de iyi bir başlangıç kitabı olabilir. Peki ne anlatılıyor kitapta. Yüzeysel olarak düşünülünce kitaba şöyle bir alternatif isim koysak kitabı özetlemiş kadar oluruz: "Arabada Sevişenler". Kitap büyük oranda otomobilin cinsel bir objeye hatta biraz daha ileriye gidersek süjeye dönüştürülmesi üzerine. Böyle söylendiğinde elbette ucuz bir pornografi düşünülüyor ancak yazar "giriş" başlıklı yazısında meramını ve amacını layıkıyla okuruna anlatabiliyor. Unutulmaz bir kitap olmayacak ancak okunabilir.
ÇarpışmaJ. G. Ballard · Sel Yayıncılık · 2021280 okunma