Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

392 syf.
·
Puan vermedi
Kürtçe'nin babası olarak bilinen Mîr Celadet'in bu kitabı Kürtçe'yi öğrenmek, bilmek, daha iyi yazabilmek istiyorum diyenler için çok yararlı bir kitap. Günümüzde Kürtçe eğitiminin alınamaması malesef ki Kürtçe konusunda bir çok Kürt'te bile eksiklikler yaratıyor. Kürtçe konuşurken kullanılan Arapça, Farsça, Türkçe -özellikle lı,li ve mış,miş- eklerinin kürtçe kelimelerinin sonuna getirildiğini mutlaka fark etmişsinizdir. Bu kitabı okumak sizi bu eklerden de kurtaracaktır :) Kürtçe-Türkçe anlatımıyla çok basit ve anlaşılır olan bu kitapta Kürtçe gramer hakkında da detaylı bilgilere sahip olacaksınız. Kürtçe konuşup, yazamayanlar için harika bir kitap. Anlıyorum, ama konuşamıyorum klişelerine sahip arkadaşlar sizi bu klişeden kurtarmanın en güzel yolu bu kitap. :) Ve tabi ki Kürtçe konuşabileceğiniz, pratik yapabileceğiniz bir arkadaşınızın olması sizi daha çabuk ilerletir. Ama tabi ki bu arkadaşınız -mış,miş eklerini kullanan bir arkadaş değilse. :)
Kürtçe Grammer
Kürtçe GrammerCeladet Alî Bedirxan · Avesta Yayınları · 200950 okunma
··
609 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
b okurunun profil resmi
Kitabı epub veya pdf olarak elinde bulunduran var mı acaba?
Murat okurunun profil resmi
Nerden bulabilirim. Kürtçe çok zor ama ya öğrenmek istiyorum ama zor bu kitap yardımcı olacaksa aliyim ben.
Dijwar okurunun profil resmi
İstanbul istiklal caddesinde ki ismini hatırlayamadığım bir kitapçı da bulabilirsin. Yada Amed Hasanpaşa tarafında. :)
11 sonraki yanıtı göster
Mehmet Manaz okurunun profil resmi
Hocam çok güzel bir inceleme, elinize ve aklınıza sağlık. 👏 Ama bana göre Celadet Alî Bedirxan için “Kürtçe'nin babası” demek doğru bir tabir değil. Elbette Celadet bey entelektüel kişiliği ile Suriye'de büyük emekler ile Ronahî ve Hawar dergilerini çıkarmış orada Kürtçe destanlar, edebi yazılar, edebi kişilikleri tanıtmış, çeviriler yapmış, Kürtçe ve Kürtler için büyük emekler vermiştir. Ama bu emekler onu Kürtçe'nin babası yapmaz. Sadece onu değil, kimseyi yapmaz çünkü Kürtçe ve Kürtler hakikati 100 yıldır var olan bir hakikat değil, binlerce yıldan bu yana var olan bir hakikattir. Diyeceksiniz ki: “Celadet Alî Bedirxan Kürtçe bir alfabe hazırladı”.. Ama bu durum onu yine de yapmaz çünkü 1910 yıllarında henüz Celadet Alî Bedirxan 19-20'li yaşlarında iken "Kürtçe Latin alfabesi” fikri Mevlanzade Rifat'ın editörlüğünü yaptığı Serbestî gazetesinde tartışılan bir konu idi. Ki Celadet Alî Bedirxan'ın orada yazılarının yayınlandığını biliyoruz. Demek istediğim bu: Kürtçe kimse ile var olmadı. Ha tarihe bakılırsa Celadet Alî Bedirxan'dan 200 yıl önce yaşamış olan Ehmedê Xanî, Nûbihara Biçûkan adlı Kürtçe-Arapça sözlük hazırlamış ve o eserini Kürt çocuklarına hediye etmiştir. Yani kötü bir tarihimiz yok, uzun çok uzun bir tarihimiz var.. Hürmetler.
Dijwar okurunun profil resmi
Sag olasin guzle yorumun icin... Evet elbette Kürtçe nin cok geniş ve derin bir tarihi vardır. Elbette Celadet en önemli kişi diyemeyiz Kürtçe konusunda mutlaka tarih boyunca bir sürü şahsiyet bu dile gerekli desteği sağlamış etmiştir. Celadet bana göre daha derin bu konuya el atmış en azından daha derin el atan ilgilenen ve yayan kişi bana göre. Bu yüzden babalarından biri mutlaka odur. Babası tabirine takılmamak lazım. Ki tabirlerin bir değeri yoktur. Tabiri yaptığımız kişinin emeği değerldiir. Mesela benim bir katkım olursa ben Ablası bile olayım sorun değildir.:) Sağ olasın yorum için...
2 sonraki yanıtı göster
Berfîn okurunun profil resmi
Ben biliyom kitabı kuzenimde vardı. İnceleme güzel olmuş elinize sağlık dilinize önem vermeniz cok güzel bir şey. Kutlarım sizi.
Dijwar okurunun profil resmi
Dilin, kimliğindir... Teşekkür ederim.
Resul Töre okurunun profil resmi
Çok güzel bir kitap. Çok faydasını görmüştüm.
Bêrîvan okurunun profil resmi
Konuşuyorum, ama Fransız aksanlı. Derdimi anlatıyorum, ama yanlış. Okuyalım bakalım :)
Dijwar okurunun profil resmi
Sen oku da illa kaparsın bir şeyler. Yaparsın güveniyorum ben sana. :)
1 sonraki yanıtı göster
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.