Yorgun Savaşçı
2018 5. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2018 10:22
Önce şöyle diyeyim. Ben Kemal Tahir kitaplarını çok güzel bulurum çünkü içeriğinden ayrı artık günümüzde kullanılmayan Türkçe kelimeleri oldukça fazla kullanıyor. Bu yüzden çok güzel bir kaynak oluyor. Kitap, önce işgal altındaki İstanbul'da eski bir İttihatçı ve topçu yüzbaşı olan Cemil Bey'in artık 10 yıldır aralıksız süren savaşlardan çıkıp eve geldiği tarihte yani Atatürk daha Samsuna çıkmadan hemen önce başlıyor. İşgal altındaki İstanbul da işgalden çok ordu mensuplarının yorgunluğu, yılgınlığı ve halk nezdindeki durumlarını anlatarak başlıyor. Sonra ise, Cemil Bey,Anadolu'ya geçişi ve Kurtuluş Savaşının nasıl bir zorluk içinde başladığı ve ilerlediği. O zaman ki halkın ve devlet görevlilerinin düşünce ve kime neye karşı tepkili olduğunun üzerine bir kitap. Ben kitaptan kısa kesitler koyuyorum. ''Anadolu, Osmanlı devletine askerle memur yetiştiren ana kaynaktır. Tuna'dan Basra'ya, Trablus'tan Sinop'a kadar uzanan kırk milyonluk bir İmparatorluğu idare eden memur kadrosu ile iç dış güvenliği koruyan asker kadrosu, sürüle atıla, boğuşa dövüşe gelip Anadolu'ya yığıldı. Milleti hiç saymazsak bile, biz kapıkulları, davranmak zorundayız. Biz davranırsak Anadolu milleti bize koşulacak... Eski deyimle, eğer gönlüyle eğer gönülsüz... Böylece ya eski devleti kurtaracağız ya da yenisini kuracağız. '' ''((Arabistan seferi anısı bu bir askerin ağzından)) Sağ yanımızda bizi kollayarak ilerleyen düşman atlı birlikleri, solumuzda her çalı dibinden üstümüze kurşun sıkan İngiliz Lavrens'le peygamber torunu Emir Faysalın çeteleri, önümüzde on binlerce silahlı çapulcu, ardımızda general Allenbi'nin bire kırk sayı, bire bin silah üstünlüğünde taze, çevik, yendikleri düşmanı kovaladıkları için keyifli Filistin ordusu, tepemizde öldürücü güneşle uçak filoları vardı. ''konuşmak önceden gerekti Reşat Bey... Taa önceden... Balkan Savaşından, seferberlikten önce... Aslını ararsan, Sultan Hamit gibi gölgeli bir padişahı indirmeden önce gerekti. ''sırası... Ne güzel sırası... Başımıza gelenlerin suçu kimin? Yunanın değil, haşa... Yunan ortada, kurban olduğum Allahın el ulağı... Suçlar, İttihatçı kudurganların... Hürriyet diye kara yılan gibi ıslıklanarak kopasıca kafalarını kaldırdılar. Yeni kralı parmağında oynatan peygamber halifesini it leşi gibi gavur içlerine sürdüler. Yanımıza mı kalacaktı? Orduya sen ben davası bulaştırdılar. Balkanın üç buçuk zibidi hükümetine bizi yendirdiler. Yanımıza mı kalacaktı? Yenildik. Kalsın Kafkasın karında, çölün ateşinde, gavur içlerinde Çanakkale Boğazlarında milletin erkekleri bire kadar kırıldı. Yanımıza mı kalacaktı? İşte gavur yürüdü geldi, İslam ülkesine doldu. Yanımıza mı kalacaktı?
Yorgun SavaşçıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20224,304 okunma