···Okunma: 02 Ekim 2018 23:44 Üç-beş dolar almak ya da satmakla bir para birimi üzerinde baskı oluşturulabilir mi?
Ama milyonlarca dolar ya da altına, aynı anda al veya sat emri verildiğinde bir şeyler yerinden oynar mı ya da ses getirir mi?
Eğer birinin düşeceğini bilip, diğerinin de yükseleceğini hissedersen ya da biliyorsan ve 'çok özel' duyum almışsan bu riske girer misin?
Paul Erdman'ın Türkçeye 'Altın Dosyası' olarak çevrilen 'The Billion Dollar Killing' adlı finans-macera romanı, üç-beş dolar değil ama milyonlarca doların el değiştirdiği piyasalarda
yaşanan sıradışı macerayı anlatıyor.
Devletlerin açık veya kapalı girdiği, bankaların, spekülatörlerin ve bilumum para haricinde başka malları da elinde bulunduranların paradan para kazanma mücadelesini okuyoruz.
Siyasi, ekonomik, tarihi bilgiler ve gerçek olaylardan hareketle yaşanan para trafiğine tanıklık ediyoruz.
Amerikan dolarının devalüe edilip, altının değerinin artmasını daha önceden kestiren ya da bunu planlayanların planlarının bir şekilde sızması nasıl bir durum ortaya çıkartır?
Hikaye, profesyonel kasa hırsızın değerli bir evrağı kasadan çalmasıyla başlar.
Olayı bize aktaran bir dış ses. Onun gözünden olayları görüp, onun bize anlattığı kadar bilip, ona göre iyi veya kötüyü öğreniyoruz.
1 Ons altının 35 dolar olarak sabit tutulduğu bir devirde (altına bağlı sabit döviz kuru), tüm paraların da dolara bağlı olması neticesinde belli bir süre Amerika'nın bunun kaymağını yemesi ama sonra, özellikle Avrupa devletlerinin para kazanmaya başlamasıyla bu sistemin zora girmesi Amerika'yı derin derin düşünmeye sevk eder.
Peki, ABD altının onsunu artırınca ne kazanır veya ne kaybeder? Ya da bu durumda Avrupa devletleri ne kazanır veya ne kaybeder? Finans-macera dolu bir hikaye.
Ezcümle: Çok yıllar önce aldığım ama okuma sırası yeni gelen kitabı en sonunda okudum. Günümüz piyaslarında
yaşanan olayların perde arkasını görmek isterseniz, okumaya değer. Yüksek miktarda bankalar arası döviz alım satımı ya da
spekülatörler tarafından yapılan yüklü alım-satımlarda - o günkü şartlar- nasıl yol izlenip, İsviçre'nin niçin kullanıldığını da görüyoruz.