Reşat Nuri Güntekin - Çalıkuşu
2018 7. kitabı
Hayatımda birden çok kez okuduğum çok az kitap var. Ölene dek yeni bir kitap okusam da bitiremeyeceğimi bildiğim için hep farklı şeyler okumayı seçiyorum. Lakin Çalıkuşu benim için çok farklı. İlk kez lise sıralarında okuduğum bu eseri bıkmadan bir ömür okuyabilirim. Çalıkuşu; Reşat Nuri Güntekin tarafından, romantizm akımı etkisinde yazılmış bir kitap. Osmanlı’nın son dönemleri ile beraber kurtuluş savaşı Türkiye’sinin özellikle sosyolojik durumunu ortaya koyan, oldukça akıcı bir roman. Kitap 1922 yılında yazılmış olmasıyla birlikte önce İstanbul Kızı adıyla, dört perdelik bir oyun olarak yazılmış; daha sonra roman haline getirilmiş. Romantizmi yaşatan kitaplarla aram pek iyi olmadı hiçbir zaman, ama Çalıkuşu’nun hissettirdiği naifliği hissettirebilen çok az Türk klasiğine rast geldim. Gerçekten de kitap tek kelimeyle anlatılmak istense seçilecek kelime “Naif” olurdu. Kitabın ana karakteri olan Feride’nin duru masumiyeti, inceliği, cesareti ve güçlü kadın duruşu lise yıllarımda başımı döndürmüştü. Olmak istediğim kişinin Feride olduğunu düşünürdüm. Sonralarda tekrar tekrar okudum. Her seferinde yeni bir tat almakla beraber, Çalıkuşu’nun kelime dağarcığıma kazandırdıklarını azımsayamam. Kuşlara olan ilgim de ilk kez kitaba adını veren Çalıkuşu’nu araştırmamla başladı. Her insanın hayatına bir sakinlik getirebileceğini düşündüğüm bir klasiktir Çalıkuşu. Okunmalı.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,5bin okunma