···Okunma: 25 Kasım 2018 16:27 İskender Pala bu güzel eseri gerçek aşkın ne olduğunu bize 5 başlık halinde aşkın nasıl, ne olduğunu anlatıyor.Gerçek şu ki arkadaşlar aşk sırdır.Adını duyunca heycan , duymayınca arayıştır.Aşk sevgilinin yolunda herşeye katlanmaktır.Aşk yeri geldiğinde ölümle kucaklaşmaktır.İşte ben aşkı böyle anladım kitabı inceleyecek olursak.
1.ŞEHNAZ BESTE
Hayal hatunun torunu Dilşeker bir şarkı okuyarak babannesini kalbinin derinlerine inerek geçmişi hatırlatması ile hayal hatunun başından geçen o büyüleyici olayı anlatıyor. Sevmek nasıl birşey gelin bakalım
hayal hatun muhsin çelebiye aşık olduğu sırada
"Sevgi merhametin adı olmalı!"
"Sevgi aynı lisanı konuşmanın adı olmalı!"
"Sevgi bir aynanın adı olmalı"
"Sevgi diz dize oturup birbirinin gözlerinin içine bakmak olmalı"
"Sevgi yan yana durup aynı hedefe bakmak olmalı" bu duyguları ta ki muhsin çelebinin onu ihanet edene kadar dı sonrası sizin okumanız dileğiyle.
2.Pervanenin Kanatlarında
Ebubekir Kani Efendinin bir rum kızına aşık olmasını anlatıyor bir papazın olan kızı olan Tiryandafila gördükten sonra ona şiirler yazar dayanamaz önünü keser ve kız kabul etmez çünkü kendinden yaşça büyük biri olduğu içindir.Ama olan oldu ki Ebubekir efendi kızı aşık eder ama papaz efendi evlenmesi için hristiyan olamsını teklif eder tabiki bu teklifi ebubekir efendi kabul etmez.siz okuyucular devamı size kalmış:)
3.Denizler Boyunca Aşk
Ali Ruhi Bey, Yusuf Naif Efendi ile yolculuk sırasındaki aşkları anlatırlar yaşadıkları velhasıl kelam en beğendim hikayedir Leyla ile Mecnun neler olup bittiği denizler boyunca böyle aşkşarı anlayıp herkesi etkilerler
4.Aşk ve Şiir
Bir âma olam aşki yazdıklarını biri tarafından anlatılarak ne kadar haksızlığa uğradığı menfaatleri sonuna kadar anlatır.Hikayemiz baharın gelmesi ile küfelere gül toplarken bir kıza olan aşkıdır lakin babasının padişaha yeniçeri alınması isteği ile bu aşk hüzenlerle macera ile anlatılır.
5.Yollarda
Aşktan Ayrılığa,Aşktan Gurbete, Gurbetten Vatana
Olan hikayede Sadinin aşkını Ceydaya olan aşkı gurbetteki mektupları ile Olayları anlatır.Cem Sultan ile yaşadığı bu olayı ancak mektuplarla dile getirerek aşık Sadi sonunda kızın evlenip mektuplarını başkasının alıp yerine Ceydadan ayrılacak mektuplar gönderilerek ömürünü sahte bir sevgiye sadaket göstermiştir.
Ben bu kadar sizede iyi okumalar