2018 108. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2018 13:39
Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünyası eski bir tarihte yazılmış olmasına rağmen okuduklarımızın gününüze çok da uzak şeyler olmadığını fark ediyoruz ve kitabın etkili olmasını da büyük oranda bu durum sağlıyor. Cesur Yeni Dünya zevk ve mutluluk üzerine kurulmuş. Herkes herkes içindir anlayışıyla bir kişi istediği herhangi bir kişi ile ilişkiye girebilir. Bağlılık, sadakat gibi kavramlar yok. İnsanlar soma adı verilen haplar sayesinde mutlu, hiç hastalanmıyorlar, ölümden korkmuyorlar, yaşlanmıyorlar, anne, babaları, eşleri, çocukları yok. Tüm bunlar şartlandırma yolu ile gerçekleştiriliyor. Kuluçka Merkezinde kavanozda bebekler döllendiriliyor ve istenen özellikler enjekte ediliyor. Ve bu düzen özgürlük ve uygarlık olarak tanımlanıyor. Bu düzene karşı çıkan Tanrı'yı, gerçek özgürlüğü, iyiliği, kötülüğü, hissedebilmeyi, düşünebilmeyi isteyen, tek birine bağlanan, çocuk doğuran, aile kavramı, değerleri olan insanlara ise vahşi diyorlar. Bu ilginç distopya sizi düşündürecek ve bir yandan da günümüzü sorgulatacak bir eser. Tavsiye ediyorum, keyifli okumalar.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,3bin okunma