Topluma Yabancı -Kendine Nihilist -
2018 17. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2018 16:40
Albert Camus ile ilk kez tanışmama vesile olan bir kitaba geçelim şimdi de. Yazarın en ünlü kitabına, '' Yabancı'' ya. Kitap 100 sayfalık bir nihilizm (hiççilik) bildirisi adeta. Yazarın düşüncelerini kitapla büyük ölçüde bağdaştırabiliyoruz bu da demek oluyor ki yazar kitaptaki karakterlerin her birine kendisinden bir şeyler katıp harmanlamış. Kitabı okumadan önce Albert Camus' daha yakından tanıdım ve ''varoluşçuluk'' akımının etkisinde olup absürdlüğe önem verdiğini öğrendim. Eh böyle bir yazardan da böyle bir roman doğal olarak bekledim açıkçası. Fakat bu hayal ettiğimin daha da ötesinde bir kurgu olmuş. Meursault'un annesinin ölümüne karşı vurdumduymazlığı olsun, Marie'nin ona evlilik hakkındaki sorularını umursamazlığı olsun, ve hakkında ölüm emri verilmiş bir insan olarak Hiçbir itirazda bulunmama ve olanlara kayıtsız kalması olsun, yazar en uç noktalarla nihilizmi bu esere başarıyla geçirmiş.Şimdiye kadar okuduğum türlerden biraz farklı olması ve belli bir ideolojiye sahip olması kitabı ilgi çekici hale getiriyor. Onu bunu bilmem ama bu kitap bana 'Albert Camus' okumaya devam edeceğim dedirttirdi diyebilirim. Eserin edebi boyutuna geçecek olursak 1. bölümü olay hikayesi tarzıyla yazılırken 2. bölümde duygular devreye girdiğinden Durum hikayesi tarzıyla yazılmış. Ayrıca öylesine betimlemiş ve gördüğü her şeyi aktarmış ki bir an yazar vlog çekiyormuş izlenimine kapıldım.Güzel bir kitaptı.İdam cezasına karşı yazılmış en iyisi eleştiri kitabıydı deyip herkese tavsiye ediyorum. İyi okumalar:))
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,2bin okunma