Geçmişimizin,günümüzün ve geleceğimizin Aliye öğretmenlerine ithafen;
2018 40. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2018 10:05
Geçen hafta birden aklıma çok eskiden izlediğim ama tam olarak hatırlamadığım bir Yeşilçam filmi geldi.”Vurun Kahpeye”:) Filmin içeriğini tam hatırlamıyordum ama hayal meyal filmin sonunda genç bir kadın öğretmenin köyde taşlanarak öldürüldüğü aklımdaydı.Dedim ben filmi en iyisi açıp YouTube’dan izleyeyim.İzledikten sonra tabi Halide Edip’in kitabından uyarlama olduğunu bildiğim için kitabını da okumak istedim.Elimdeki kitabı bir an önce bitirip bu kitabı okumaya can attım resmen.Kitabı okurken film sahneleri gözümün önünden geçip durdu.Kitap Milli Mücadele Döneminde büyük bir istek ve cesaretle kimsenin gitmek istemediği Anadolu’nun bir köyüne gidip oradaki öğrencilere eğitim verme aşkıyla yanıp tutuşan ilerici bir öğretmen olan Aliye öğretmenin gerici din yobazlarıyla giriştiği mücadelede yaşadıklarını ve ne yazık ki hazin sonunu ele alıyor.Kitap o dönemde dini kullanarak ikiyüzlülükle çıkarlarına göre hareket eden insanların Milli mücadele ve eğitime ne kadar zarar verdiğini ortaya sermiş.Aliye öğretmen Anadolu’ya gelirken ki ettiği yemine bağlı kalarak canı pahasına sonu ölüm bile olsa ideallerini savunuyor. “Toprağınız toprağım,eviniz evim;burası için,bu diyarın çocukları için bir ana,bir ışık olacağım ve hiçbir şeyden korkmayacağım;vallahi ve billahi!” Halide Edip’in diğer kitaplarını okumadım onun yazım tarzımı böyle bilmiyorum ama kitabın sadeleştirilmesi ve akıcı olmasına rağmen cümlelerin çok uzun olması bende dikkat dağınıklığına bazı yerleri bir kaç kez okumama neden oldu tabi naçizane bu benim fikrim :) Bunun dışında Halide Edip’in o dönemin birebir içinde yaşadığından dolayı o dönemi birbir betimlemeleriyle gözler önüne sunuyor.Kitap aslında bir bakıma o dönemde geçen olaylar ve dini kendi çıkarları doğrultusunda kullanarak ülkeye her açıdan zarar vermeye çalışan bu gibi kişiler bizim çağımızda da karşımıza çıkıyor ve buna engel olmazsak Aliye öğretmen gibi sonunda ölüm dahi olsa bunlarla savaşmazsak bize ülkemize en önemlisi eğitim sistemimize ne gibi zararlar verebileceğine ışık tutuyor.Benim gibi bu kitabı okumaya geç kalmışsanız okumanızı tavsiye ederim:)
Vurun KahpeyeHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 201913,7bin okunma