2018 81. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2018 20:10
Cüce Prens, gür bir ormanın kıyısındaki gösterişli bir sarayda doğan, saraydaki padişahın oğlu Kılıç Bey'i anlatıyor bize. Doğduğunda "beşikteki küçük, beyaz bir nokta" kadar olan Kılıç Bey cüce bile denemeyecek kadar küçük, minicik birisidir. O kadar küçüktür ki babasının düşmanına engel olmak isterken düşmanı hapşırınca adamın burnuna dahi saklanabilir, o kadar yani! Kitap Can Çocuk kitaplarından çıkmış, destanlar ve masallar başlığı adı altında basılmış. Yazarın Gagalar, Patiler ve Diğer Güzel Şeyler adındaki diğer çocuk kitabına kıyasla daha klasik bir çocuk kitabı: sevimli, hikâyesi olan, güzel yazılmış, ilgi çekici, sempatik bir kitap bu. Faruk Duman'ın diğer eserleriyle de bir bağlantısı var: Gagalar, Patiler ve Diğer Güzel Şeyler'de yazar ana mekânı olan doğayı, ormanı, denizi ve onların asıl sakinlerini, ve bizim de onlardan olduğumuzu insan ve hayvan hikâyelerini birbirine kararak anlatıyordu- geyiği anlattığı kısım nasıl da güzeldir, hani aslında bir ağaçmış da geyik, yürümek dolanmak sevdası varmış, o yüzden ona izin verilince, yürüsün diye izin verilince bir geyiğe dönmüş ama köklerini de başının üzerinde taşımış, unutmasın diye, köklerini, kökenini. Bu kitapta da orman, hayvanlar ve biz yine bir aradayız. Naiflik, iyilik, kötü olamayan kötülükler arasında çocukluk diyarlarında kalmış temiz, lekesiz, günahsız günlere bir özlem gibi de okunabilir kitap. Evet, Faruk Duman yine ormanda, yine hayvanlarla beraber geçen bir hikâye anlatıyor. Sonraki eserlerinde sisin yürüyüp gideceği, avcıların acımadan, merhametsiz, parsların peşine düşeceği, parsların doğaya, ormana has bir bilgelikle yolunu kaybedenlere yol göstereceği orman burası, orman orman olmadan önce, dil kıvrılıp bükülmeden önce, bizler büyümeden ve günaha kire bulanmadan önceki hâlimiz gibi, kitap. SUS BARBATUS'un göklere uzanıp ormana şaşkın şaşkın bakmadığı bir zaman bu, SUS BARBATUS, her yer kar, her yer soğuk, her yer acımasız ölümken olmadığı bir zamanın hikâyesi. Çocuk kitabı okumayı seven herkese öneririm.
Cüce PrensFaruk Duman · Can Yayınları · 201134 okunma