Cüce Prens

2011
Can Yayınları

2018 81. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2018 20:10
Cüce Prens, gür bir ormanın kıyısındaki gösterişli bir sarayda doğan, saraydaki padişahın oğlu Kılıç Bey'i anlatıyor bize. Doğduğunda "beşikteki küçük, beyaz bir nokta" kadar olan Kılıç Bey cüce bile denemeyecek kadar küçük, minicik birisidir. O kadar küçüktür ki babasının düşmanına engel olmak isterken düşmanı hapşırınca adamın burnuna dahi saklanabilir, o kadar yani! Kitap Can Çocuk kitaplarından çıkmış, destanlar ve masallar başlığı adı altında basılmış. Yazarın Gagalar, Patiler ve Diğer Güzel Şeyler adındaki diğer çocuk kitabına kıyasla daha klasik bir çocuk kitabı: sevimli, hikâyesi olan, güzel yazılmış, ilgi çekici, sempatik bir kitap bu. Faruk Duman'ın diğer eserleriyle de bir bağlantısı var: Gagalar, Patiler ve Diğer Güzel Şeyler'de yazar ana mekânı olan doğayı, ormanı, denizi ve onların asıl sakinlerini, ve bizim de onlardan olduğumuzu insan ve hayvan hikâyelerini birbirine kararak anlatıyordu- geyiği anlattığı kısım nasıl da güzeldir, hani aslında bir ağaçmış da geyik, yürümek dolanmak sevdası varmış, o yüzden ona izin verilince, yürüsün diye izin verilince bir geyiğe dönmüş ama köklerini de başının üzerinde taşımış, unutmasın diye, köklerini, kökenini. Bu kitapta da orman, hayvanlar ve biz yine bir aradayız. Naiflik, iyilik, kötü olamayan kötülükler arasında çocukluk diyarlarında kalmış temiz, lekesiz, günahsız günlere bir özlem gibi de okunabilir kitap. Evet, Faruk Duman yine ormanda, yine hayvanlarla beraber geçen bir hikâye anlatıyor. Sonraki eserlerinde sisin yürüyüp gideceği, avcıların acımadan, merhametsiz, parsların peşine düşeceği, parsların doğaya, ormana has bir bilgelikle yolunu kaybedenlere yol göstereceği orman burası, orman orman olmadan önce, dil kıvrılıp bükülmeden önce, bizler büyümeden ve günaha kire bulanmadan önceki hâlimiz gibi, kitap.
2016 213. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2016 15:32
Faruk Duman Cüce prensle bana çocukluğumda okuduğum hikayeleri hatırlattı ve yüzünde kocaman bir tebessüm oluştu.Kitap o kadar sıcak, samimi ve akıcı gitti ki nasıl bitti anlayamadım. Ataerkil yapıya yapılan bir gönderim olduğunu düşündüğüm masal ; Şöyle başlar bir ülkede bir kral vardır ve bu kralın erkek çocuğu olmamaktadır. Bu ülkenin kanunlarına göre tahta kendinden sonra geçecek varisin erkek olması şarttır. Kralın sayısız kızı vardır ve kral bu durumdan son derece mutsuzdur... Ta ki bir gün bir haber gelinceye kadar, kralın karısı bir erkek çocuk doğurmuştur. Ancak, prenste bir terslik vardır. Bundan sonrasını merak ettiyseniz kitabı okuyun:))))
2022 42. kitabı
Uzun süredir bir erkek varis bekleyen bir padişahın, yıllar sonra o erkek çocuğa kavuşmasına, fakat onun da cüce bir prens olarak doğmasına ve başından geçen olaylara değiniyor kısaca kitap. Cüce Prens'in öyle derin anlamlar ve büyük dersler veren bir çocuk kitabı olmadığını baştan belirtelim, yani bu konuda beklentiye girmeyin. Bununla beraber hikâyenin akıcılığı çocukları tatmin edecektir. Kitapla kalın her dem...
2019 28. kitabı
Güzel ilerleyen ve güzel kurgulanmış bir hikayeydi. Akıcılığı ve anlatımı da gayet iyiydi. Altında çok derin anlamlar veya öğütler bulunmuyor ama yine de hayal gücüne fazlasıyla katkıda bulunabilir diye düşünüyorum.

Faruk DumanYazar · 29 kitap
Ankara Dil ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünden mezun oldu. Öyküleri, 1991 yılından beri Yazıt, Damar, Papirüs ve Adam Öykü gibi dergilerde yayınlandı. 1996 yılında Çankaya Belediyesi'nin Öykü-Şiir Yarışması'nda Çocuk Öyküleri dalında ikincilik aldı. Bu öyküleri daha sonra Mızıkçı Mızıka adıyla yayınlandı. İlk öykü kitabı Seslerde Başka Sesler 1997 yılında yayınlandı. 1998'de Orhan Kemal ödülleri öykü dalında ikincilik ödülü kazandı. 2000'de Sait Faik Hikâye Armağanı, 2004'de Haldun Taner Öykü Ödülü, 2010'da Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı.   Öykü Kedi'çin Masallar, Notos Kitap (2010)  Sencer ile Yusufçuk, Can Yayınları (2009)  Keder Atlısı, Can Yayınları (2004)  Pîrî, Can Yayınları (2003)  Nar Kitabı, Can Yayınları (2001) Av Dönüşleri, Can Yayınları (1999)  Seslerde Başka Sesler, Can Yayınları (1997) Roman Köpekler İçin Gece Müziği, Can Yayınları (2014)  Ve Bir Pars, Hüzünle Kaybolur, Can Yayınları (2012)  İncir Tarihi, Can Yayınları, (2010)  Kırk, Can Yayınları, (2006)  Deneme Adasız Deniz, Can Yayınları (2010)  Çocuk Kitabı Cüce Prens, Can Çocuk Yayınları (2011) Jüpiter'in Eteği, Can Çocuk Yayınları (2009) Gagalar, Patiler ve Başka Güzel Şeyler, Can Çocuk Yayınları (2009)