Siz hiç kendinizi kabuğunda sıkışmış biri gibi hissettiniz mi? Peki yaşadığınız hayattan memnun musunuz? Gerçekten hayatı istediğiniz gibi, istediğiniz biçimde ve özgür iradenizle mi yaşıyorsunuz yoksa toplumun size gösterdiği ve kızgın mızrağını size batırarak, gitmeye zorladığı parkurda mı ilerliyorsunuz?
Efsun aklındaki yoldan şaşmayarak genç, çok genç yaşta kendi bildiğini okumaya başlıyor. Kendi iradesinin önüne hiçbir şeyin geçemeyeceğini ve nasıl istiyorsa öyle yaşaması gerektiğinin farkına varması ona bir aileye, bir hayata, bir talihe, bir talihsizliğe, bir aşka, bir savruluşa, bir uçuruma sürüklüyor. Düşünmediğim ve düşünemeyeceğim bir kurgu, hayatın çatısından atlayıp göbeğine düşen bir aile, üç kuşak ve herkes için kırılma, rüzgarda cılız bir yaprak gibi savrulmak yaşı olan 33, çok ilginç bir hal alan ve sınırları aşan hikayemiz.
Zeynep Kaçar kitabıyla beni çok şaşırttı ve ilgimi çekti. Kadının dünyasını bu kadar yalın bir halde okumak bana iyi geldi. Kitaplardan da tat alınabilir bence ve bu kitap çok lezzetliydi. İçinde birden fazla tat, tatlı anlar, tuzlu anlar, acı anlar vardı. En sevdiğim manzarada kitabı bir lokmada yedim diyebilirim. Kadın yalnızdır kadın yaşar kadın acı çeker kadın anadır kadın kol kanattır kadın hislerdir kadın acılardır kadın hayatın tadıdır, tuzudur. Yalnızlığın en dibine daldım bu kitapta, çok fazla Bi mutluluk yaşamadım ama tattığım acılar da beni daha düşünceli ve anlaşılmaz halde kadınla başbaşa bıraktı. Üç farklı nesil ve hemen hemen aynı yaşlardaki yaşadıkları fırtınalı dönem. Karmaşık bir yapısı vardı kitabın ama okudukça açıldı ve açıldıkça beni daha çok içine aldı. Ben bu kitapla kadının kendi içindeki yalnızlığını, hayatın içindeki kimsesizliğini, ailesini severken ne düşündüğünü, ne istediğini, ne istemediğini kısaca kadınla ilgili bilmediğim çok şeyi öğrendim. Kitap yalnızca sürükleyici değil perspektifinize göre çok canlı halde hayatınızda yaşatmanız gereken bir hikaye. Durgun hallerde kadın ne kadar tehlikeli, içine atmaktan ve yaşadığı kederkerden nasıl bir volkan haline gelebileceğini gördüm. Hiç kimseyi kabukların içine hapsetmemeliyiz. Özellikle kadınları, özellikle özgür olmak isteyenleri, bir fikri bir tercihi olanlara, herkesin yaşama hakkına saygı duymalıyız. Güzel bir kitap. Keyifle okudum ve bir daha okunacaklar listeme ekledim.
KabukZeynep Kaçar · Sel Yayıncılık · 20181,642 okunma