Kuma 3
2018 2. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2018 03:39
Ne demiş Yıldız Tilbe "iki kadın bir adam, aşk çekilir aradan" peki aşk çekildi mi aradan diye soracak olursanız hayır derim aksine daha çok güçlendi. Peki nasıl? Öncelikle şunu söylemeliyim ki Kuma çok zor bir kitap son kitabı bitirene kadar kahroldum kitabı okumakla kalmayıp yaşadım resmen yazarların kalemi çok güçlüydü Kuma 3 serinin son kitabı yanılmıyorsam final kısmı okuyucuyu ikilemde bırakmış final gibi değilde yarım kalmış gibi ama yazarlar "bundan sonra hayatları hep böyle devam edecek" demek istemiş ve daha fazla uzatmamış gibi. Gelelim ana karakterlere Öncelikle Beritan'a Kuma olmanın zorluklarını yaşadığı için üzülsemde bir yanım hep kızgın kaldı sebebi ne olursa olsun bir kadın kendine bu hayatı secmemeliydi özellikle kendini deli gibi seven bir adamı saçma nedenler uğruna bırakıp kumalığı secmisse, üstelik kuma geldiği kocası sevdiği adamın dostuysa, üstelik kuma geldiği adamın karısına olan aşkı dillere destansa ve kuma kadın bunların hepsini bilipte geliyorsa kızmaya hakkım var bence. Serwan karakterini sevemedim çünkü dengesiz bir karakterdi ve öfkesine çok çabuk yenilip saçma sapan şeyler yapıyordu. Bana göre Ezo'ya olan aşkına sahip çıkamadı yazarcıklar her ne kadar öve öve bitiremesede Ezo'ya olan aşkını ben pek hissedemedim. özellikle Beritan'a karşı olan duygularını farkettikten sonra çok değişti bence Ezo'nun aşkını haketmiyordu. Dengeyi bir türlü saglayamamasının nedeni yanlış yerde ve zamanda yanlış hareketler yapmasiydi. Bir karısına gitti mi diğerini tamamen unutuyordu bir kadını mutlu etti mi diğerini yaraliyordu o yüzden Serwan'ı sevemedim. Gelelim Ezo'ya.. bir kadının çocuğu olmuyor diye böyle bir hayata mecbur bırakılması kabul edilebilir bir durum değil. Empati kurmaya korktum özellikle son kitapta Ezo için o kadar ağladım ki gözyaşlarım sel oldu aktı yüreğim parçalandı.. Gerçekten yürekli kadın Ezo ben olsam kumam isterse melek olsun yinede kabullenmezdim böyle bir hayatı Kadın bu hayata mecbur bırakıldı, kocasını bırakıp gitme boşanma lüksü yok. Gelinlikle giren kefenle çıkar diyor töreler. Kocasını, hayatını paylaştı kadın, gözünün önünde kocasının kumasına kapılışını izledi, kendisinin veremediği çocuğu kumasının verişini izledi, kumasıyla kocasının çocuklarıyla aile olusunu izledi, çocuk veremiyor diye yetersiz hissetti kendini, hergün kocasının aşkını kaybetmekten korktu ne acı bir şey. Nasıl delirmedi nasıl katlandı diye sorup duruyorsunuz. Siz Ezo kadar güçlü olabilir miydiniz? Ben olamazdım Ezo tüm bunlara kocasına olan aşkı için katlandı. Keşke Serwan o aşkı hakedebilseydi.. Son olarak yan karakterlerin yaşadıklarıda çok zordu yeri geldi kızdım yeri geldi ağladım yeri geldi haklı buldum kitapta en çok Kemal ve Ezo için üzülüyordum Kemal kısmı tam sonuclanmasada onun için çok mutlu oldum Beritan yüzünden çok yıprandı ama hakettigi mutluluğu buldu sonuna. Kurgu güzeldi kitabı okumaktan çok yaşadım ama bir daha okurmuyum??asla!! Kabullenemedigim çok şey vardı kitapta okurken beni kahretti. Doğuda bu tür olaylar çok yaşanıyor ama hiçbiri bu kitaptaki kadar romantik değil bunu bilin gerçek hayat daha acımasız [SPOILER] Kitabın sonunda bir seçim olmadı aşk bir kadında çocukta diğerinde kaldı ama Kuma Beritan'da çektiği acılardan sonra artık kocası tarafından değer görmeye ve ailesi tarafından saygı duyulmaya başladı. Serwan dile getirmese de bence Beritan'ıda seviyordu yazarlar sırf Ezoya haksızlık olmasın diye bu detayı atladılar bence. Yani Beritan çocuk getiren ama sevilmeyen kadın imajından sıyrıldı haa sorarsanız Serwan onu daha mı çok sevdi diye bu tartışılır ama Ezoyu başka Beritan'ıda başka sevdi bence. bir yarısı Ezoysa bir yarısı Beritan oldu artık Anlayacağınız yazarlar adaletli olmaya çalışmıştı. Yinede final beni tatmin etmedi. Sanırım kitabı okuyanlar ya Ezocu yada Beritancı oluyor yazarlar da her iki tarafı memnun etmek istemiş. Yinede emeklerine, kalemlerine sağlık.
Kuma IIIŞehnaz Haşimoğlu · Dokuz Yayınları · 2018612 okunma
Çok güzel bir yorum yapmışşınız. Ben kitabı okurken ağladım, dayanamadım, ve sinirlerim tavan yaptı. Beritan az acı çekti demiyorum, ama kuma olmayı kendi onayladı. Eğer istemediği halde kuma olsaydı, ayrı üzülürdüm. Bütün kitap boyunca en çok Ezo’ya üzüldüm. O hep yanlız kalan, anneliği tadamayan bir kadın oldu. Siz nasıl bir son isterdiniz ?