Ruhlar Evi
2018 12. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2018 00:00
 Kitabın başlarında kadınların güzellikleri ve aydınlıkları ile ilgili şeyler aktarılması beni mutlu etti ve anladım ki kitapta hep kadınlar yüceltilecekti çünkü kadınlar zaman içinde o kadar çok ezilmiştir ki, artık yüceltilmeleri gerekiyordu.    Romanda ailedeki kadınların berrak güzelliği, kadınların değerini aktarmada etkili olmuştur. Ayrıca patronu olduğu için her dediğini yapmak zorunda olan kadınların istemedikleri şeyi yapmakta zorlanmaları da yine kadınların bir köle gibi kullanıldığını anlatmakta etkili olmuştur. Ayrıca siyasi yönden patrona karşı çıkan adamların işlerinden atılıp, ülkenin son halinden pişman olan patronun durumu insanların dinlenmesi gerektiğini anlatır.     Romanın bir çiftlikte ve eski tarihlerde, kadınların daha değersiz olduğu, geçmesi patrona isteklerini daha kolay insanlar üzerinde uygulayabilme ayrıcalığı sunmuştur. Ruhsal olarak karakterleri daha rahatsız edici kılmıştır çünkü etrafta herkes birbirini tanımaktadır. Fiziksel olarak ise daha rahat ettirmiştir çünkü daha az kişi olmasından dolayı daha özgürlerdir.    Romanda kullanılan şehirdeki büyük ve herkese yardım edilen ev ailenin siyasi ve maddi yönden daha ayrıcalıklı olduğunu sergilemektedir. Çiftlik yine aile reisinin, Esteban, siyasi gücünü ve çiftlik halkı üzerindeki baskısını anlatmıştır.     Romanda kadınların cinsel ihtiyaçlarını gidermek için kullanılması eleştirilmiştir. Ayrıca siyasi yönden birçok eleştiriler yapılmıştır. Askeri yönetimin onlardan tarafa olanları bile öldürdüğü, ayrıcalık tanımadığı eleştirilmiştir.     Romanda askeri yönetim ve hükümet yönetimi çatışmıştır. Bu çatışma demokrasi temasını aktarmada etkili olmuştur. Patron ve çalışan kadının çatışması kadınların köleliği temasını aktarmıştır.     Romanda etkilendiğim bölüm askeri darbe fikrini ortaya atan Esteban’ın darbeden sonra sözünü anlatamaması olmuştur çünkü fikrin öncüsü olmasına rağmen zulümlere maruz kalması, askeri yönetimin vicdansızlığını anlatmaktadır.    Romanda geçen diyalogların ve romanın anlatımının yalın olması anlaşılmasını kolay kılmıştır. Romanda yalın cümleler ve sade olaylar anlatılması da romanın dilini anlaşılır kılmıştır.     Yazar romanda okuyucuyu kadınların güzellikleri ile etkilemiştir. Onların toplumdaki rolünü aktarmıştır.    Romanın ana teması kadınların toplumdaki değeridir. Yardımcı temalar ise olayın bulunduğu dönemi anlatmak için kullanılan askeri darbe ve siyasi olaylardır.
Ruhlar EviIsabel Allende · Can Yayınları · 20181,600 okunma