Ruhlar Evi

Isabel Allende

2018 20. kitabı
Okunma: 22 Mart 2018 23:57
Bu inceleme eser miktarda küfür içerecek. Kendimi alnımdan öpebilseydim eğer, bu kitabı listeme kattığım için öperdim. Benim ana listem Ölmeden Önce Okunması Gereken 1001 Kitap listesini taramam ve seçtiklerimdir. Bunun dışında liste demenin artık ayıp kaçacağı bir ajanda listem var. Araştırma konusunda anneme çektiğim için gözüm dönerek, hangi kitabı neden okumalıyım sorusuyla gecelerimi gündüzlerime kavuşturduğum çok olmuştur. Bunun sonucunda da daha az kitap okumama rağmen daha çok beklentilerimi karşılayan ve verilen övgüleri daha çok karşılayan kitaba denk gelmişimdir. Isabel Allende kimdir, biraz bundan bahsetmek istiyorum: Kendisi seçilmiş başkan, marksist lider, adam gibi adam Salvador Allende'nin kuzeninin kızıdır. 11 Eylül 1973'te general eli kanlı Pinochet, CIA ile işbirliği sonucu Şili'de Salvador Allende'yi devirmek için haysiyetini bir kenara koyup, darbeyi gerçekleştirir. (Tarihe dikkat ederseniz, ABD'nin 11 Eylül'ü pek sevdiğini ve başka gavurlukları da bu tarihe denk getireceğini bilirsiniz.) Ben Müslüman bir insanım. Lakin burada, bu Komünist liderin sonuna kadar arkasındayım, bana göre adamın hasıdır, çünkü vatanını seven ve adaletli bir insanın hakkı saygıdır. Adamı harcadılar. Salvador Allende o darbe gecesi, belki o vatan hainleri tarafından belki de intihar ederek öldürüldü. Bu bilinmiyor. Bilinen bir gerçek varsa, kaçmak varken son ana kadar çarpıştığıdır. Allende başa geçtiğinde, büyük toprak sahiplerinin topraklarını eşit ölçülerde köylülere pay etmiş, bakır madenlerini de devletleştirmiştir. ABD köpeği Pinochet, darbe sonrasında madenleri ABD'li şirketlere teslim etmiştir. Şili, ABD bağımlısı bir devlet haline gelmiştir. Darbe öncesi de, seçilmiş hükümeti sıkıştırmak adına, orta üst sınıf piyasa dengelerini bozacak her şeyi yapmış ama
Anket
2025 45. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 17:59
'Ruhlar Evi' bir kadın yazarın salt aşkla, çılgınlıkla ve kendine özgü karakterleriyle biçimlendirdiği 'del Valle' kadınlarının üç nesil boyunca hayatını aktarmıyor sadece; bizi, bu süre zarfındaki Latin Amerika'nın aile hayatına, toplumsal oluşumlarına, yapılanmalarına, kültürel ögelerine, siyasi hesaplaşmalarına ve savaşına da ortak kılıyor. Hala yazar değil de 'kadın yazar' dedirtilen bu düzende Nivea del Valle ile başlayan, onun kızı Clara, onun da kızı Blanca ve Blanca'nın kızı Alba'yla devam eden ve en son Alba'nın da kızının olacağını öğrendiğimiz son kısımda kadınlardan örülü 70 yılı sergilemesinin boşuna olmadığını görüyorsunuz kitapta. Etrafta dolanıp duran tüm erkekleri ise 'figür' kategorisine koymak haksızlık olur tabi, arka planlardaki olayların asıl mimarları onlar hep olduğu gibi. Söz konusu Latin Amerika olunca büyülü kıtanın büyülü gerçekçilik anlatıcılığını beklememek olmazdı. Tam da beklenildiği gibi yazar olaylar silsilesini Marquez'le yarışır bir ustalıkla anlatıyor. Yeşil saçlı Rosa, büyük büyük teyzesine benzer saç rengiyle Alba bunlardan birkaçı. Fakat en göze çarpan, ruhlarla konuşup olacakları bilebilen, eşyaları yerinden oynatabilen, piyanonun tuşlarını karşıdan çalabilen eksantrik ve canlı karakteriyle Clara. Bir nevi geçmiş, bugünkü ve gelecek ruhların birbirine karıştığı bir düzende karşımıza çıkmamızı sağlayan kitabın merkezindeki söz konusu evi o hale getiren de o. O yüzden ki, kitabın başından ortalarına kadar Clara'nın renkli hayatına ortak olmak çok eğlenceliydi. Nivea, Clara, Blanca ve Alba, her biri toplumun belli bir döneminin yaşayan tanıkları ve aktarıcısı olarak karşımıza çıkıyor. Nivea'ya çok az yer verilmesine rağmen kalabalık nüfuslu bir ailenin annesi olarak karşımıza çıkması 20. yüzyılın başındaki dönemin aile yapısına,
·544 syf.·
2023 40. kitabı
#OkudumBitti #RuhlarEvi #IsabelAllende #CanYayınları / 542 sayfa Uzun bir okuma olsa da güzel bir okumaydı benim için. Yazarı ilk okuyuşum beraber yürüdüğümüz yollar çilleliydi ama doyurucuydu. Bizim ülkemizde yaşananlar başka ülkelerde de yaşanıyor, dilini,dinini, kültürünü bilmediğimiz insanlarla aynı acıları çekiyor, aynı yollardan geçiyoruz. Seviyor, seviliyor, evleniyor, ayrılıyor, ölüyoruz. İnsan olan her yerde yaşananlar üç aşağı beş yukarı aynı. Siyasetle uğraşanlar, dini alet edenler, kadınları bezdirenler hep aynı. Zenginler, yoksullar. Sayfa sayısı çok olmasına rağmen sıkmadan, baymadan okunan bir kitap. İyi ki yollarımız kesişmiş. Şili, yetmiş iki yıllık üç kuşağın yaşanmışlığı. Baba, kız, torun, eş, oğullar. Latin Amerika'nın siyasi, kültürel resmi geçidi. Seçilmiş başkanın askeri darbeyle indirilip öldürülmesi. Yaşanan acılar, kadının laneti tecavüzler, kayıp giden sevgililer, evlatlar, analar, babalar. Arkada ruhlar, önde Clara ve Mor Kardeşler. Evet evet büyülü gerçeklik akımı bu romanda da bütün görkemiyle hüküm sürüyor. Kitapta yaşayan kişilerle geçmişin ruhları iç içe geçiyor. Kitapta üç ana karakter Rosa, Clara, Blanca ve en küçük birey Alba üzerinden yürüyor. Kendi ayakları üzerinde duran güçlü kadınlar. Bir de erkek karakter var ki akıllara sakat Esteban Truebeya. Aşık olduğu Rosa ile evlenmeye ramak kala, ölüm haberini alır ve dünyası başına yıkılır. Hayatını idame ettirmek üzere yatalak annesi ve kız kardeşi Ferrula 'yı bırakıp, baba toprağı olan eski bir çiftliğe doğru yol alır, çiftliği onarıp orada yaşayan yoksul köylülerin efendisi olur. Ölen nişanlısının kardeşi Clara ile evlenip çiftliğe yerleşen Esteban çok zengin olur, siyasete atılır senator olur. Latin Amerika'nın siyaseti, yaşam şekli Esteban ile başlar, eşi, iki oğlu, kızı ile
2022 1. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2022 00:00
Okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. Zaten büyülü gerçekçilik akımına hayran olan ve bu teknikle yazılan kitaplara bayılan birisi olarak Ruhlar Evi favorilerimden birisi oldu. Yüzyıllık yalnızlıktan sonra okumaktan en keyif aldığım büyülü gerçekçilik romanıydı. Bir ailenin üç kuşak kadın karakterlerinin hikayesini okuyoruz, Clara, Blanca ve Alba. Bir yandan da latin amerikanın siyasi çalkantılarının etkilerini görüyoruz. Elimden düşüremediğim, çok akıcı bir kitaptı. Büyülü gerçekçilik seven herkese tavsiyedir.
Ruhlar Evi
2022 74. kitabı
General Augusto Pinochet’in darbeyle devirdiği Başbakan Salvador Allende, Isabel Allende’in amcasıdır. Şilili yazar o dönemi yaşarken, bir gün gelip hayatını değiştiren bu darbeyi anlatacağı kitapla ünleneceğini bilemezdi elbette. Bende mistik olduğu kadar lirik bir tat bırakan “Ruhlar Evi”, yazarın 1982’de sahneye çıkan ilk romanı. Bir anda haklı bir ilginin odağı oldu. Gerisi de çorap söküğü gibi geldi zaten. Onun öyküyü anlatışındaki o samimiyet, yalınlık ama aynı zamanda çarpıcılık beni kıskıvrak yakaladı ve son sayfaya geldiğimde Şili’ye doğru kitap boyu bir yolculuk yapıp geri geldiğim fikrine kapıldım. “Ruhlar Evi”ni pek çok yönden Kader Abdolah’ın “Camideki Ev”ine benzetirim. İçime işledikleri ortak cümle şu: “Dil, din, ırk ve kültür farkı gözetmeden, dünyanın her yerinde sürgit tekerrüre düşüyor tarih ve insan ısrarla aynı hataları yapmaya devam ediyor.” Ruhlar Evi’nden bir alıntı: “Hayat uzundur, hem de beklenmedik dönemeçlerle doludur.” (s.85)
Ruhlar EviIsabel Allende · Can Yayınları · 20181,607 okunma
Bir ailenin üç kuşağında bir ülkeyi anlatmak!
Puan vermedi·544 syf.·
2023 2. kitabı
Kitap Şili’li bir aileyi anlatıyor. Yazar da Şili’li ve Latin Amerika edebiyatının en büyük romancıları arasında kendisi. Bu başarıya da ilk romanı olan “ Ruhlar Evi “ ile ulaşması hiç şaşırtıcı değil. Nitekim kitabı okuyunca bunu daha iyi anlıyorsunuz. Kitabın Maryl Streep gibi büyük oyuncularla filmi de çevrildi ama önce romanını okuyun derim. Kitabı okurken bende bıraktığı tat, Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık romanındaki gibi bir tat oldu. Zevk alarak okudum ve bir aile üzerinden hareketle bir ülkenin toplumunu ve siyasetini tüm çıplak gerçekliğiyle ayrımsadım. Evin içinde aileden ölenlerin ruhları ile konuşan Rosa, Clara ve Alba’nın (ailenin üç kuşak kadınları) tanıklığı ile gelişen olaylar Latin Edebiyatında gördüğümüz “büyülü gerçeklik” kurgusu ve üslubuna götürüyor bizi. İkinci dünya savaşı yıllarında ülkede başlayan kıtlık ve yoksulluk, savaştan sonra dünyaya hızla yayılan komünizm akımı, 68 olayları, sosyalizm akımı, ülkedeki iç savaş , Şili devlet başkanının ( solcu lider) askeri darbeyle indirilmesi, darbeden sonra yaşananlar acı gerçekleriyle ve yazarın mükemmel büyülü üslubu ile bize aktarılmış. Şair Pablo Neruda’nın tarihe geçen cenazesi de unutulmayan tanıklıklar. Kitabı çok beğendim. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
2020 82. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2020 00:22
Nasıl anlatsam,nerden başlasam dediğim bir kitapla yine karşınızdayım. Büyülü gerçekçiliğin Latin kraliçesi Şili'li yazar Isabel Allende'nin 1982'de yazdığı eser Ruhlar Evi ile. Şili'de bir dergide çalışan gazeteci Allende, Marksist Lider amcası Salvador Allende'nin '73 te darbede öldürülmesi üzerine ailesi ile birlikte Venezuela'ya kaçarlar.Sonra bu eserini yazar. Okuduğum bir makalede ; "Hayatım, acılar ,kayıplar ,aşk ve anılardan ibaret sanki. Kayıplar ve acı benim öğretmenlerim; beni onlar olgunlaştırıyor. Aşk tüm bunlara göğüs germemi mümkün kılıyor, bana keyif veriyor. Anılar ise yazdıklarımın özü."diyor Allende. Konuyu uzun uzadıya anlatmayacağım. Iki kız kardeşten Clara, telekinezi ve durugörü yetilerine sahiptir. Bu yetilerini bilinçli bir biçimde geliştirir.Ruhlar onun evini sık sık ziyaret eder.Ve olaylar devam eder... Allende; parçalanan bir ülkede aşk,ihanet İntikam ve ihtirası betimler. Bir ailenin birkaç kuşağına yayılan ve ailenin kadınlarının verdiği mücadeleleri, başlarından geçenleri ve bu süreçte meydana gelen askeri darbe ile bu durumun ülkeye verdiği zararı,halkın durumu üzerinden insanlara olan etkilerini şiirsel anlatı şeklinde anlatır. Meryl Streep,Jeremy Irons,Glen Close,Antonio Banderas,Wiona Ryder'ın rol aldıği 1993 yapımı bir film de vaaar-House of the Spirits-
·544 syf.·
2021 47. kitabı
Çok akıcı ve etkileyici bir kitap. Olaylar birbirini öyle güzel bağlanıyor ki okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kitap Şilili bir ailenin üç kuşağını anlatırken Şili'nin kültürüne, günlük yaşamına, ve siyasi olaylarına da ayna tutuyor. 1973 darbesinin anlatıldığı bölümleri okurken insanlık farklı coğrafyalar da ne kadar da benzer acılar yaşıyor diye düşündüm.
Puan vermedi·544 syf.·
2021 4. kitabı
Ruhlar Evi kapısı geçmişe açılan kitaplardan. Bir ailenin geçmişi üzerinden bir ülkenin tarihine dokunan ülkeyi tanıdık bir aile sıcaklığına indirgeyip her bireyi için aşkıyla aşklanıp acısıyla acılandığımız belki bir hısım gibi hissetmemizi sağlayan böylece ölümsüzleşen böylece evrenselleşen bir kitap.Kitap, güçlü, öngörülü ve duru kadınlar sarmalında dönerken eril güçlerin sadece hırstan ve yangından yana oluşu, okuru tüm kadın karakterlerin güzelliğine sığınmaya zorlar nihayetinde bir kuşaklar kitabı olduğu için yaşama dair her duygu ve olgu neticesinde bir kadın göğsünde soluklanma ve şefkate sığınma gereği vardır lakin kitabın arka kapısında Şişli'nin yangını tütmektedir.Yazar feodal düzenden çiftlik sahiplerinin plantasyon vurgunlarına, demokrat seçimlerden kanlı darbelere kadar her tarih dönemeci, güzel ve ruhsal açılımını tamamlamış bir kadın karakter bağlamında sunarken örtük olarak bahsettiği Salvador Allende, Victor Jara, Pablo Neruda ve Pinochet'in siluetini takip ettirir. Tarihsel kişilerin birkaç özelliğini kurguladığı karaktere yansıtarak ve bazen de onlara yeni kaderler çizerek yaşatır.Örneğin parmaklarını kaybettiği halde gitar çalmayı bırakmayan ve işkence ile öldürülen Victor Jara'nın Pedro Tercero karakterinde can bulması, özgürlüğün simgesel gömülme törenine dönen o görkemli cenaze yürüyüşünün Pablo Nerudayı isimsiz dillendirmesi gibi satırlarda gizlenen gerçekleri kurgu altında yeşerten anlatımına hayran kaldım. Evin içinde dolaşan ruhların her daim ihtiyacımız olan umudu temsil etmesi hissikablelvukunun yadsınmaz etkileyiciliği ile aslında sevginin adaletin ve nefretin sarmalında yaşadığımızı ektiğimiz tohumların asla çürümeden nesiller boyunca biçeceğimiz gerçeği ile nefret ve kin zincirini kırmanın daveti yine bir kadın söylemiyledir. Alt
2021 45. kitabı
Rosa, öyle güzeldi ki tıpkı bir su perisini andıran duruluğu ve zarif hatları herkesin beğenisini kazanıyordu. Evlilik için seçtiği uzatmalı nişanlısı Esteban Trueba onu rahat ettirmek adına uzaklara para kazanmak için gitmişti. Lakin birgün beklenmedik şekilde ölüm Rosa'yı yaşamdan ansızın kopardığında Esteban büyük bir öfke ve isyanla nişanlısının ölü bedenine kavuşmak için geri döndü. Rosa'nın küçük kardeşi o günden sonra konuşma yetisini bir kenara bıraktığında henüz ufak bir kızdı ama yılların ardından ilk cümlesi "Esteban ile evleneceğim" olduğunda Clara'nın tuhaf bir kadın olacağını anlamışlardı. Nesneleri hareket ettirebilen, önsezileri ile tahminlerini doğru tutturabilen ve en az ablası kadar güzel bir genç kadın haline geldiğinde Esteban artık zengin ve sayılan bir adamdı. Tıpkı Rosa gibi Clara'ya sonsuz bir aşkla bağlanması zor olmasada aynı duygu Clara için geçerli olmadı. Evlilikleri, çocukları ve tuhaf olaylar silsilesi birbirlerini kovalarken sen okur bu hikayede 3 kuşak kadınının aşklarını okuyacaksın. Şili'de yaşanan açlık, yoksulluk ve sınıfsal farklılıklarla gelen siyasi olaylar 70 yıllık bir külliyatı masalsı bir kıvamda gözler önüne serecek. Tıpkı eski bir günlük gibi gelişen bu süreç karakterlerle bağ kurmana ve onlara kulak vermene büyük bir neden olacağı açık. Tavsiye mi? İnan bana Allende'nin usta kalemi ile tanışman tüm kitaplarını okumak isteyeceğin anlamına geliyor. Hadi okur, önce Rosa, sonra Clara, Blanca ve Alba ile tanışma fırsatını kaçırma! #ruhlarevi #lacasadelosespiritus #isabelallende #canyayınları

Isabel AllendeYazar · 25 kitap
Isabel Allende, 1942 yılında Peru'nun başkenti Lima'da doğdu. Ancak birkaç yıl sonra ailesi Şili'ye göç etti. Isabel Allende, amcası, Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'nin 1973'te öldürülmesinden iki yıl sonra kocası ve çocuklarıyla birlikte Venezuella'ya sığınmak zorunda kaldı. 17 yaşında gazeteciliğe başlayan Allende, bir süre sonra San Francisco'ya yerleşti, ABD'nin önde gelen üniversitelerinde edebiyat dersleri verdi. 1982'de yayınlanan ilk romanı Ruhlar Evi'ni, 1984'te Aşktan ve Gölgeden, 1985'te Eva Luna adlı romanları, 1989'da Eva Luna Anlatıyor adlı öykü kitabı izledi. Sonsuz Düzen adlı romanı 1991'de, Paula 1994'te, Kaderin Kızı 1999'da, Sararmış Bir Fotoğraf 2000'de, Yüreğimdeki Ülkem 2003'te yayınlandı. Allende 2002-2004 yılları arasında Canavarlar Kenti, Altın Ejder Kenti ve Pigmeler Ormanı adlı romanlardan oluşan gençlik üçlemesini kaleme aldı. Türkiye'de tüm yapıtları Can Yayınları arasında yer alan Allende, hemen tüm öykü ve romanlarında gerçekçi bir anlatım ve siyasal bir yaklaşım ile büyülü gerçekçiliğin gerçeküstücü geleneğini ustaca kaynaştırdı.