Ruhlar Evi

Isabel Allende

2021 81. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2021 20:17
Zengin olan sağ kesim medyayı satın alıyor... Amerika destekli bir darbe.... İşkence gören insanlar ... Her hak hukuk diyene sindirme politika uygulamaları.... Siyasette yozlaşma... Her ne kadar yakin Turkiye tarihinde olanları sayıyorsunuz gibi gelse de bu olaylar farklı coğrafyada farklı bir dönemde olan şeyler. Bu da demek oluyor bazı şeyler değişmiyor:)) Trueba ailesinin üç nesil boyunca inanılmaz kadınlarının hikayesi ve Şili'nin demokrasiden nasıl uzaklaştığını anlatan bir dönem hikayesi . Isabel Allende sosyal hareketlerin analizini, aşırılığın tehlikesini ve Şili'nin en korkunç anlarından birini öyle bir anlatmış ki size o dönemi adeta yaşatıyor. Aşkı, Gizemi, Sihri, Güzelliği, İsyanı, Şiddeti, Bir sistemin çöküşünü, Darbe günlerini, İnsanlik dışı işkenceleri, Açlığı, Sefaleti , Bir ülke tarihinde bir sayfanın kapanışını, iliklerinize kadar hissedeceğiniz ağır, yoğun ama muhteşem bir eser . (Burda bir çok kişi kızacagini bilsem de yazmadan geçemeyeceğim) Kitap bittiğinde:"İyi ki sağcı değilim" dedim :))
2022 14. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 19:28
Okurken etrafınızda ruhlar dolaşsın istiyor musunuz? Bu kitabı okuyun. :)) Mesele sansasyonel bir giriş yapmaktır, yapılmıştır. Latin Amerika’nın en güçlü yazarlarından biri İsabel Allende. Ruhlar Evi de onun ilk ve büyük ses getiren romanı. Romanı , belki de Latin Amerikalı yazarların darbelerle, şiddetle kaynaşmış çalkantılı tarihlerinin gereği olarak toplumsal anlatıyı temel alarak yazmış. En belirgin karakterse akrabalık ilişkisinin bulunduğu Şili’nin eski başkanı Salvador Allende. Halkın demokratik seçimlerle iktidara getirdiği compenero Allende’nin katledilmesi ve ardından diktatör Pinochet’in iktidara gelmesi, sadece dünya sosyalistlerinin değil, İsabel Allende’nin de zihninde iz bırakmış belli ki. Buradan hareketle söylenebilir ki, bu kitap bir şekilde İsabel Allende’nin yaşamından izler taşır. Onun kişisel tarihi, hem politik olarak hem de erkek egemen söylemin karşısında tekinsiz, büyüsel ve dikbaşlıdır. Tam da bundan ötürü Ruhlar Evi’nde baskıcı erkek egemenliğinde alternatif, güçlü bir kadın kurgusu yaratır. Yönetici aileden gelen bir ailenin üç kuşağını işlerken, Şili’deki kaotik yaşamı kadın kahramanlar üzerinden verir. Kahramanlık kadınlara yüklenmiştir. Erkek karakterler kadınların ataerkil düzene karşı koyuşları karşısında edilgen, ikincil biçimde konumlandırılır. İktidar kadınlardadır. Yaratıcı güç, yazma yeteceği yine kadın karakterlerin sahip olduğu özelliklerdir ve Allende yazma sanatını da erkeklerin elinden hırçınlıkla çekip alır. Bunu da büyüyle, telepati ve halk söylenceleriyle güçlendirir. Üç kuşağın hikayesini anlatırken birkaç karakterle sınırlı bir anlatım oldukça zor. Bu kitapta da hikayeye sürekli yeni karakterler girer. Davetsiz misafirleri sevmeyen okurların gözünü korkutmasın bu, malum işin içinde var bir büyü. Bunu okuru rahatsız
2023 55. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2023 00:09
Anlatacak o kadar çok şey var ki sana dair,kısa,önemli noktaları bahsetmeye özen göstermeyi tercih ediyorum. Umarım eserin Ana fikrini etkili bir şekilde verebilirim. 20 yy başlarından 70 yıllara kadar uzanan Şili'nin tarihini üç kuşak kadınlar üzerinden anlatılan bu muazzam eser yazarın ilk romanıdır.İlk roman olmasına rağmen bu derece başarılı olması dikkat çekici ve merak uyandırıcı. Büyülü gerçekçilik akımını anlatmak bile bu akımı romanda okuyucuya hissettirmeyi her yazar başaramıyor malesef.Dozu önemli,kurgunun içinde yer verilirken okuyucunun gözüne sokulmaması sürükleyici ve merak uyandırıcı olması da okuma şevkini arttıran önemli bir unsur.Yazar bunu çok iyi başarmış bu sebeple hayran kaldım. Bir diğer husus ise,aile içinde ki hayat ile dönemin siyasi sıkıntılarının arasında ki geçişte çok verimli ve etkiliydi. Hikaye de ki bütün karakterler kendi başına özel ve doyurucuydu.Onları tanımış olmaktan dolayı çok büyük mutluluk duydum. Karakter analizlerini onların hikayedeki rollerini okurken onları gözlemleyen ve evden bir bireymiş gibi uzaktan izlemiş gibi hissetmiş olmak da çok özeldi. Bir solukta okuduğum,elimden bırakamadığım bu sürükleyici,duru ve çevirisi de su gibi olan bu hikayeyi okumanızı öneririm. Sevgiler.
Edebiyat & Roman
2024 46. kitabı
Latin Amerika edebiyatıyla popüler olan büyülü gerçekçilik akımı denilince aklıma hep Marquez düşerdi. Bu kitaptan sonra aklıma düşecek kişi sayısı etti iki. Marguez ve Allende… Sizler ne okuyup ne gördünüz de böyle romanlar yazacak kudrete sahipsiniz diye diye 544 sayfalık kitap bir hafta olmadan bitti. Eline alan bırakamıyor. Öyle dikkat çekici , merak uyandırıcı ve akıcı. Birde Allende’nin de ilk kitabı olmasına rağmen kitabın bu başarısı da çok ayrı bir nefislik. Biraz Yüzyıllık Yalnızlık büyülüğüyle tekrarlayan kader üzerinde üç kuşak boyunca bir ailenin hikayesini okuyoruz. Alba (kitapta çok sevdiğim bir karakter oldu) bunu şu şekilde açıklıyor. “Bütün bu olayların rastlantısal olmadığını, daha ben doğmadan önce resmedilmiş olan kaderime uygun olarak yerleştiğini düşünüyorum.” Gelin bakalım bu göz korkutucu durup başlayınca akıp giden romanda Allende neler anlatmış. Yaklaşık 70 yılı konu alan , bu üç asırlık hikayeye Rosa ve Esteban ile girişi yapıyoruz. Roman ilerledikçe bir sürü farklı karakter ile tanışıp her birinin hikayesini ,aşklarını , kırgınlıklarını , küskünlüklerini okuyoruz. Allende, her karakterin hayat hikayesini öyle doyurucu işliyor ki aklımızda hiçbir soru işareti ve yaşanılanlar arası da hiçbir boşluk kalmadan hikayeyi tamamlıyoruz. Kitabın sonlarına doğru Şili’deki siyasi durumun ve yönetim şeklinin de değiştiğini uzun uzadıya yıkımlarıyla görüp kitabı bitiriyoruz. Allende , bu sene okuduğum en iyi yazarlar arasında yerini alırken ben de gidip diğer kitaplarını da kitaplığıma eklemeye.
2023 54. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2023 08:11
Kitabı bitirip de kapağını kapattığımda, elimi çeneme götürüp hafif ittirmek suretiyle açık kalan ağzımı kapatmak zorunda kaldım. Waww bu da neydi böyle. ;) Yetmiş yıllık bir süreci, bir ailenin üç kuşağını anlatan ( ama ne anlatmak.)neredeyse bir köy nüfusu kadar karakter barındıran ama hiiiç kafa yormayan. Bir sayfa bile geriye döndürüp tırım tırım isim aratmayan. Bu kimdi? Hangisi kimin kızı/oğlu diye sorgulatmayan, muazzam bir kitap oldu benim için Ruhlar Evi. Bunca karakterin de hiçbiri tesadüf değildi ve hepsinin bir amacı vardı bence. Trueba; güçlü ve iki yüzlü bir karakter. Hem otoriter bir patron, hem aptal bir aşık. Kitap boyunca yaşayan tek adam. Ahh Claraa! ; Ailenin reisi kesinlikle sensin kızım. Öngörü yeteneğin, telepati özelliğin, psişik güçlerin ile sen çok özelsin. Büyüleyici bir kadın. Rosa bebeğim; evet tam bir masal perisi. Dünyanın en güzel ama bir o kadar da en talihsiz kadını. Ferula; gün yüzü görmemiş kız kurusu. Ama inanılmaz fedâkar bir karakter. Blanca; sen aşk için doğmuşsun güzelim. Sadakat diğer adın. Alba; devrimci ruhun, özgür kadının en güçlü temsili sensin yoldaş. Harikaydın. Esteban Garcia; nefretten gözleri kör olmuş, intikam ateşi ile yanan karanlık bir adam. Jaime ve Nicholas; ikiz demeye bin şahit ikizler. Jaime, doktor ve sosyalist. Platonik bir aşık. Nicholas, iflah olmaz bir gezgin. Bütün bu karakterlerden bile ayrı ayrı birer kitap çıkar şüphesiz. Realist, romantik, estetik, izlenimci, dışavurumcu, duygusal ya da psikolojik her türden hemde.. Büyülü gerçekçiliği gerçeküstü yetenek ile anlatan, yazar Isabel Allende bu yıl tanıştığım ve yazarlar içinde beni en çok etkileyen yazar unvanını kapıverdi. Öyle ki hemencecik gidip iki üç kitabını daha satın aldım.
Ruhlar Evi Destanı
2025 8. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2025 11:10
İncelemenin bölümleri: 1. Ruhlar Evi -Genel 2. Romandaki Kadınlar ve Alt Tabaka İnsanlar(!) 3. Esteban Trueba’nın Öyküsü 4. Clara, Blanca ve Alba 5. Diğer önemli karakterler 6. Büyülü Gerçeklik 7. Neden Ruhlar Evi? 8. Şili Darbesi 9. Darbe Sırasında Öldürülen Şair 10. Kapanış 1. Ruhlar Evi -Genel (sadece bu bölümü de okuyup incelemeyi tamamlayabilirsin) İsabel Allende’nin 1982 yılında yayımlanan ve Latin Amerika edebiyatının köşe taşlarından biri haline gelen Ruhlar Evi (La Casa de los Espíritus), tarihsel anlatı ile büyülü gerçekçiliğin iç içe geçtiği, unutulmaz bir aile destanı. Roman, Şili’nin karmaşık siyasi atmosferini ve toplumsal dönüşümünü bir ailenin kuşaklar boyu süren öyküsü üzerinden anlatmaktadır. Allende’nin kalemi, bireysel trajedileri bir toplumun yaralarıyla birleştirmiş, geçmişin hayaletleri romanın atmosferini şekillendirmiştir. Romanın merkezinde yer alan Trueba ailesi, 20. yüzyılın başlarından itibaren değişen toplumsal dengeler ve bireysel kaderler arasında sıkışmış bir ailedir. Hikâye, büyük ölçüde aile patriği olan Esteban Trueba’nın gözünden anlatılır, ancak romanın asıl ruhunu oluşturan kadın karakterler – Clara, Blanca ve Alba – hikâyeye derinlik ve duygusal yoğunluk katar. Clara del Valle’nin psişik yetenekleri ve ölülerle kurduğu bağ, romanın büyülü gerçekçiliğini besleyen en önemli unsurlardan biridir. Clara, sadece geleceği görebilen bir kadın değil, aynı zamanda geçmişin ve geleceğin gölgeleri arasında bir köprü kuran bir figür olarak karşımıza çıkar. Onun sayesinde, roman yalnızca politik olayların değil, ruhsal bir dönüşümün de anlatısı hâline gelmiştir. Esteban Trueba, roman boyunca ataerkil düzenin ve güç hırsının bir temsilcisi olarak karşımıza çıkar. İdealist gençliği, politik muhafazakârlığa ve otoriter bir babaya
2025 14. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2025 01:59
Olacakları merak etmekle beraber sindirmek amacıyla çok da hızlı okuyamacağınız bir kitap. Çünkü hikaye bir ailenin ve etrafındaki kişilerin hayatına uzun uzadıya tanıklık etmenize olanak sağlıyor. Ayrıca Latin Amerikalı bir yazarın kitabı olmasından okurken çoğu zaman yabancı bir yazarın eserini okuduğumu unuttum. Türkiye'de yaşayan insanlar olarak bizlerin rahatlıkla empati kurabileceği bir kitap. Aşk, siyaset, sosyoloji gibi bir çok insanca konuyu barındırdığından kimsenin boşa okumadım diyeceği bir kitap olacağını düşünüyorum.
2022 15. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2022 08:22
Çok keyifle okudum. Siyaseti, aşkı, insanlığı, acımasızlığı ve ruhani varlıklarıyla kesinlikle tavsiye edeceğim bir kitap. Yazarın ilk romanıymış ve oldukça başarılı. Keyifli okumalar.
İyi ki kitaplar var
2022 9. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2022 00:00
Çok beğenerek okuduğum ve ara ara aklıma düşen kitabımız Ruhlar Evi…Okunma sayısına bakınca şaşırdığım bir kitap , aynı zamanda. Hayatın her ögesini içeren -aile bağları , kişilik analizleri , toplumsal yaşam , siyasi olaylar- birçok durumu öyle güzel iç içe geçirip , her evresinden müthiş tat alarak okunmasını sağlayan bir dile sahip. Karakterleri derinlemesine çözümlüyorsunuz okurken ve karakterlerin uzunn dönemlerine şahit olmak , onlarla bütünleşmemizi sağlıyor. Hayran kalarak , iyi ki okudum diyerek bitirdim. Mutlaka okunması gerektiğini düşündüğüm bir eser.
Hayat ve İnsan
Ruhlar Evi
2022 53. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2022 17:13
Bir süre önce keşfetim de gezerken bir kitap önerileri videosu izlemiştim ve ilk defa orada #ruhlarevi ni görmüştüm. Okumadan ölmeyin diyecek kadar iddiayla bahsediliyordu bu kitaptan. Yazarın kalemini ise daha önce okuduğum #kışortasında kitabından biliyordum. Kitabı okumaya başladığımda okuduğum diğer kitabından farklı ve çok sevdiğim bir yazım tarzıyla karşılaştım. Sanki #gabrielgarciamarquez in #yüzyıllıkyalnızlık ının bir uzantısını okuyor gibiydim. #ruhlarevi yazarın ilk kitabı olmasına rağmen Latin Amerika Edebiyatının #büyülügerçekçilik tarzı oldukça başarılı bir şekilde kullanılmış. Ki yazarın kendisi de zaten Şili doğumluymuş. Kitapta seçimle başa getirilip, askeri darbeyle öldürülen Şili 'nin ilk Marksist lideri Salvador Allande 'den, Nobel Ödüllü büyük şair Pablo Neruda 'dan ve onun cenaze töreninden detaylarla bahsediliyor. Kitap 70 yıllık bir zaman içerisinde üç kuşağın yaşadıklarını anlatıyor. Şili'nin toplumsal, siyasal ve ekonomik değişimini ve gelişimini bu aile ve etrafında şekillenen olaylardan okuyoruz. Köylü ve şehirli , işçi ve işveren arasındaki o geçilmez bentin insanları nasıl isyana sürüklediğini, kin ve nefretin nasıl büyüdüğünü görüyoruz. Ve tüm bu sınıf farklarına inat yaşanan aşklar... Yazar erkek egemen toplumda kahramanlarını hep kadınlardan seçmiş. Perde arkasında olayları şekillendiren güçlü ve kararlı kadınlar var. Anlatıcı bazen kim olduğu bilinmeyen bir üçüncü şahıs, bazense olayların merkezindeki Estaban Trueba Garcia 'ydı. Bazı okurları bu geçiş rahatsız etmiş ama ben asla bundan rahatsızlık duymadım. Ayrıca içinde o toplumun ve zamanın gerçeği olan , bazı okurları rahatsız edecek sahneler de vardı. #gabrielgarciamarquez den alışık olduğum için bu konuda da rahatsız olmadım. Kitaba tam puan verirken, "en" lerime girdiğini

Isabel AllendeYazar · 25 kitap
Isabel Allende, 1942 yılında Peru'nun başkenti Lima'da doğdu. Ancak birkaç yıl sonra ailesi Şili'ye göç etti. Isabel Allende, amcası, Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'nin 1973'te öldürülmesinden iki yıl sonra kocası ve çocuklarıyla birlikte Venezuella'ya sığınmak zorunda kaldı. 17 yaşında gazeteciliğe başlayan Allende, bir süre sonra San Francisco'ya yerleşti, ABD'nin önde gelen üniversitelerinde edebiyat dersleri verdi. 1982'de yayınlanan ilk romanı Ruhlar Evi'ni, 1984'te Aşktan ve Gölgeden, 1985'te Eva Luna adlı romanları, 1989'da Eva Luna Anlatıyor adlı öykü kitabı izledi. Sonsuz Düzen adlı romanı 1991'de, Paula 1994'te, Kaderin Kızı 1999'da, Sararmış Bir Fotoğraf 2000'de, Yüreğimdeki Ülkem 2003'te yayınlandı. Allende 2002-2004 yılları arasında Canavarlar Kenti, Altın Ejder Kenti ve Pigmeler Ormanı adlı romanlardan oluşan gençlik üçlemesini kaleme aldı. Türkiye'de tüm yapıtları Can Yayınları arasında yer alan Allende, hemen tüm öykü ve romanlarında gerçekçi bir anlatım ve siyasal bir yaklaşım ile büyülü gerçekçiliğin gerçeküstücü geleneğini ustaca kaynaştırdı.