Puan vermedi·382 syf.··Beğendi
···Okunma: 07 Şubat 2019 16:51 Kitabı okumada geç kalmış olsam da, Ahmet Hamdi Tanpınarın okuduğm ikinci kitabı. Diğer kitabı gezi yazısı formunda olduğu için pek derinliğini hissedememişim Tanpınarın. Ama kitap bitince nasıl biter yahu demekten kendimi alamadım. Ve devamı gelecek inşaallah Tanpınar kitaplarının. Kitaba gelince; çocukluğunu saatlerin arasında geçiren,binevi saat ile terbiye olan Hayri İrdal'ın Halit Ayarcı ile tanışması doğrultusunda gelişen olaylar etrafında şekilleniyor. Bir insan için hayatında yaşadığı dönemler içinde öncesi ve sonrası her zaman vardır. Hayri İrdal'da bu insanlardan biri. "Halit Ayarcı ile tanışmadan önceki hayat" ve "Halit Ayarcı' yı tanıdıktan sonraki hayat". Halit Ayarcı, kahramanımız için dönem noktasıdır aslında. Onu tanıyana kadar geçen dönem adeta kaybolmuş bir hayat, çaresizlikler içinde kıvranan bir baba. Hayatın içinde çırpınıp düzlüğe çıkmak yerine daha da çukura gömülen hayaller, ümitler.. sonraki hayatı ise kendine inanamayacak kadar şaşırdığı ve elde ettiği bir makam, refah içinde yaşanan bir hayat. Fakat tüm olanlarla beraber yaşadığı ruhsal karmaşa yanında adeta bir kimlik karmaşası da yaşar. Ele alınan bu iki yaşamda geçen olaylar, eski-yeni çatışması, değişimlerin toplum hayatına olumlu veya olumsuz etkileri, menfaat ve çıkar ilişkileri, önyargının toplumumuzdaki kocaman yeri gibi hususlar ele alınmış. Karakterlerin ruhsal durumları o kadar güzel ifade edilmiş ki her an cıkıp gelecekler ve siz onları kırk yıllık ahbabınız mış gibi içeri buyur edeceksiniz. Gözlemler ve analizler o kadar güzel ki etkilenmemek elde değil. İlk elli sayfası sizi biraz yorabilir ama aldammayın devam edin olayların kurgusu sizi fazlası ile büyüleyip içine alıverecek. Ayrıca eski ve yeni üzerinde durularak aslında asıl eleştiriye maruz olan konu Doğu - Batı sentezindeki insanın düştüğü durumdur. Bu durum ise saat/zaman kavramı ile sunulmuş. Yaşanan değişimlerin insanlar üzerindeki etkileri saatler üzerinden şekillenmiş. Kitaptaki psikolojik tahliller büyülüyor insanı. Bir de Halit Ayarcı o kadar güzel bir karakter olarak işlenmiş ki Hayri İrdal karakterinin tam aksine azim ile kendi istediği yönde yaşamayı kendisine hedef edinmiş, kendi değerlerini insanların gözünde de değerli yapmaya calısan ve tuttuğunu koparan bir kişilik olarak ele alınmış. Bu kendinden emin duruşunun insanlar nazarında ki etkisi onu o kadar büyülemiştir ki, insanların sadece çıkarları doğrultusunda destek olduğunu her şeyin sonunda fark etmiştir. Aslında verilmek istenen mesaj ince ince elenip sık dokunarak okuyucuya işlenmiş. Kesinlikle okuyun derim pişman olmazsınız. Ben geç kaldım siz gec kalmayın, yavaş yavaş sindire sindire okuyun tadını alacaksınız. Keyifle okuyun, keyifle kalın